Френската сметна палата предупреди за лошото финансово състояние на страната

...
Френската сметна палата предупреди за лошото финансово състояние на страната
Коментари Харесай

Финансите на Франция са сред най-лошите в еврозоната

Френската счете палата предизвести за неприятното финансово положение на страната и прикани за твърда консолидация на обществените финанси, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. 

Финансите на Франция ще продължат да бъдат измежду най-лошите в еврозоната и през 2023 година, а Европейската комисия дефинира рисковете за средносрочната резистентност на държавния дълг на страната като високи, съобщи Сметна палата.

Необходима е тактика, която да съчетава уверено преструктуриране на обществените финанси със отбрана на средносрочния капацитет за напредък на стопанската система, се отбелязва в наскоро оповестения годишен отчет за 2023 година на одитната институция.

Намаляването на държавните разноски в действителност бе планувано още през 2022 година, след рецесията с КОВИД-19. Въпреки това държавното управление на президента Еманюел Макрон прибягна до спомагателни ограничения за подкрепяне на популацията поради резултатите от войната в Украйна.

Очаква се през актуалната година бюджетният недостиг да бъде 5 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП) на Франция, което ще отсрочи намаляването на съотношението на недостига и на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт. Очаква се държавният дълг да доближи 111,2 на 100 от Брутният вътрешен продукт, което би било с 14 процентни пункта над равнището, регистрирано преди пандемията, през 2019 година

Настоящото финансово положение на Франция не разрешава отсрочване на преструктурирането на обществените финанси, предизвестява Сметната палата. По-скоро би трябвало да се вкара дисциплинираност във връзка с разноските и селективен метод към намаляването на налозите, наред с амбициозни промени в основни области, написа още в отчета на институцията.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР