Френската радиостанция Sud Radio на 10 май посвети предаване на

...
Френската радиостанция Sud Radio на 10 май посвети предаване на
Коментари Харесай

Французинът Адриан Боке избелва с кремълски опорки руските престъпления в Буча

Френската радиостанция Sud Radio на 10 май посвети предаване на Украйна. Гостът в студиото Адриан Боке в продължение на един час споделя пред водещите Андре Беркофф и Огюстен Морио, че закононарушенията в Буча въобще не били осъществени от съветските окупатори, а били „ военни закононарушения на полк „ Азов “. Освен това споделя, че американските публицисти, които били в Буча дружно с него, снимали постановъчни видеоматериали, а самите украински военни употребявали мъртвите тела на мирни жители за инсценировка на „ клането в Буча “, написа изданието Stopfake.org.

Историята, показана от Адриан Боке, някогашен боен във френската войска, обаче звучи повече като агитация, която значително повтаря клишета и разкази на формалната власт в Русия. Много от детайлите в неговия роман са комплицирани и опонират на обективната последователност на събитията в украинския град Буча, където бяха осъществени военни закононарушения от съветските елементи. Всеки, който даже незадълбочено е следял събитията от войната в Украйна, би забелязал това.

Например в ефира на Sud Radio на 10 май Адриан Боке твърди, че по време на престоя си в Украйна помагал на украинските военни (които след това той ще назова „ нацисти “) с медикаменти, а също по този начин им оказвал първа помощ (въпреки че в началото оповестената цел на визитата му е да оказва помощ на бежанците и цивилното население на Украйна). Впоследствие, откакто открил другарски контакти с полк „ Азов “, Адриан сякаш станал очевидец на множеството закононарушения на украинските военни.

Тези изказвания на Боке са скалъпени с бели конци поради събитията, че по думите му той е бил в Лвов, Буча и Киев през април тази година. В описа си показва, че се е върнал от Украйна в края на април, откакто е прекарал там 16 дни. Тоест Адриан Боке е попаднал в Украйна в средата на април, което слага под подозрение истинността на неговата оценка и достоверността на неговите свидетелства.

Освен това на формалните му страници в Twitter, Фейсбук, Instagram няма информация, която да удостоверява, че Боке е бил в Буча, макар че преди този момент той е употребявал обществените мрежи доста интензивно. Въпреки това, в предаването, в които взе участие, той декларира, че разполага със „ стотици видеоматериали за военните закононарушения на украинските военни “. Досега обаче към момента не са оповестени нито едно видео или фотография, те не са предоставени и на правоохранителните органи във Франция, които директно вземат участие в следствието на закононарушенията в покрайнините на Киев и в частност на град Буча.

Не на последно място за пропагандния темперамент на информацията, която Боке разяснява в предаването на френския ТВ канал, са и показаните няколко фотоси, които сякаш удостоверяват престоя на Адриан Боке в Украйна в състава на филантропична задача. Тези фотоси са направени на фона на фургон, на който виждаме логото на благотворителната фондация „ Шпиталь Шептицького “ („ Лечебницата на Шептицки “), която фактически се намира в Лвов. За да разберем какъв брой време Адриан е работил с фондацията и с какво тъкмо се е занимавал, изданието се обръща за коментар към шефа на благотворителната фондация Андрий Логин.

Логин декларира пред StopFake, че Адриан Боке е идвал в офиса на фондацията в Лвов единствено два пъти и в никакъв случай не е работил систематично с тях. По време на двете визити Адриан е пристигал без предизвестие с персонален превоз и е докарвал пакети с филантропична помощ. Бил е с няколко съпровождащи го лица на 4 и 6 април, само че Логин по този начин и не е съумял да поговори с Адриан и неговите спътници: всички те говорили единствено на френски, макар че в интервютата си Адриан Боке твърди, че схваща малко съветски и украински, с помощта на което схванал защо приказват между тях „ украинските нацисти от полк „ Азов “ в Буча “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР