Френската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха камъни,

...
Френската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи, които хвърляха камъни,
Коментари Харесай

Първомайските демонстрации в Европа: от сблъсъци в Париж до проевропейски лозунги в Германия

Френската полиция влезе в конфликти с протестиращи, които хвърляха камъни, възпламениха дребни пожари и потрошиха коли на фона на първомайските демонстрации, събрали хиляди участници при строги охранителни ограничения, съобщи Асошиейтед прес. демонстрации имаше също в Германия, Испания, Русия и други страни.
 
Маршове и манифестации по случай Международния ден на труда събраха десетки хиляди души по улиците на френските градове. По данни на телевизия Бе Еф Ем арестувани са 249 души, а 148 са в ареста.
 
Първомайският марш, почнал в Париж в 14:30 часа локално време, доближи крайната си точка на площад " Италия ", въпреки огромна част от участниците да останаха към гара " Монпарнас ", защото входът към площада на процедура бе затрупан от облак сълзотворен газ.
 
Въпреки огромния брой арестувани, служителите на реда влязоха в конфликти с нападателни маскирани младежи, смесили се с стачкуващите.
 1 май Франция БГНЕС-->
Полицията неведнъж употребява сълзотворен газ, с цел да управлява множеството, събрало се край парижката гара " Монпарнас ".
 
Към обичайните първомайски шествия, проведени от синдикатите, се причислиха жълти жилетки, с цел да изразят недоволството си от икономическата политика на президента Еманюел Макрон.
 1 май Германия БГНЕС
В Германия обичайните първомайски демонстрации привлякоха десетки хиляди участници. Към средата на деня в Берлин близо 8000 души се насочиха към Бранденбургската врата, съгласно представител на Обединението на немските профсъюзи.
 
Организацията, сплотяваща синдикати с общо близо 6 милиона членове, прикани към демонстрации в цяла Германия в поддръжка на настояването за общоевропейска минимална заплата. Основната акция бе планувана в град Лайпциг, където ръководителят на синдиката Райнер Хофман се обърна към голям брой от 1500 души и приказва за продължаващото неравноправие в виталния стандарт на източната и западната част на страната.
 
Полицията в някои елементи на Германия трябваше да разделя крайнолеви и крайнодесни протестиращи, провеждащи паралелни демонстрации.
 
В източногерманския Кемниц 1100 души се включиха в митинг против расизма, а контрадемонстрация на крайнодясната партия Алтернатива за Германия притегли 500 регистрирани участници, въпреки да се явиха по-малко.
 
Крайнодесни демонстрации и контрадемонстрации имаше също в близкия град Плауен и в Дрезден, както и в Ерфурт, провинция Тюрингия, където полицията употребява сълзотворен газ, също по този начин в Дуйсбург, Северен Рейн - Вестфалия.
 
Демонстрации имаше и в Хамбург, където уредник бе синдикатът Ферди (Verdi).
 1 май Германия БГНЕС
Трудещите се в Германия обичайно организират демонстрации на 1 май с претенции за по-добри условия на труд и по-високо възнаграждение от 1890 година.
 
В Испания също се събраха за демонстрации в огромните градове на страната с вяра гласът им да бъде чут дни, преди настоящият министър председател Педро Санчес да стартира договаряния с други партии за съставяне на ново държавно управление, съобщи Асошиейтед прес.

Водещите испански синдикати оказват напън върху Санчес да анулира трудовите и фискални промени, удобни за бизнеса, които са в действие от ръководството на предходното консервативно държавно управление.

Социалистическата партия на Санчес завоюва изборите в неделя, само че има потребност от поддръжката на други политически сили, с цел да може да сформира държавно управление и да приема закони. Премиерът ще се срещне с водачите на три други водещи партии идната седмица.
 
На първомайските демонстрации в Русия пък бяха арестувани 124 души, заяви неправителствената организация " ОВД-инфо ", съобщи Ройтерс. По нейни данни 68 протестиращи са арестувани в Санкт Петербург, където няколкостотин души излязоха на улиците с апели за почтени избори. Някои стачкуващи носеха плакати с надписи: " Петербург срещу (партия) " Единна Русия ". Според съветски медии са били арестувани няколко души, носещи плакати с надпис " Путин не е безконечен ".
 
Сред арестуваните има поддръжници на опозиционера Алексей Навални. Очевидци оповестяват за полицейско принуждение, добави Ройтерс.
 
Шествието в Москва, в което съгласно полицията и профсъюзи са се присъединили над 100 000 души, бе предвождано от кмета на столицата Сергей Собянин, заяви ДПА. Ораторите на Червения площад приканиха за по-високи заплати и повече работни места за младите и старите.
 
Протестите бяха проведени в миг, когато рейтингът на Путин спадна от към 90 до към 60 %. Това, съгласно социолози, се дължи частично на непопулярни ограничения като увеличението на пенсионната възраст и на Данък добавена стойност след пет години на намаление на действителните приходи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР