Френската икономика е регистрирала най-големия си тримесечен спад от 1945

...
Френската икономика е регистрирала най-големия си тримесечен спад от 1945
Коментари Харесай

Франция е влязла в рецесия – БВП е спаднал с 6% през първото тримесечие

Френската стопанска система е записала най-големия си тримесечен спад от 1945 година

Икономиката на Франция се е свила с 6% през първото тримесечие спрямо миналата, а разпространяването на ковид е до довело до прекъсване на огромна част от бизнес интензивността. Така страната е влезнала в криза, съгласно предварителна оценка на Френската централна банка.

Това са най-лошите тримесечни резултати за стопанската система на страната от 1945 година През четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт се сви с 0.1% по последни данни на Националния статистически институт, което значи, че тя е влезнала в техническа криза.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според финансовата институция вероятностите за останалата част се утежняват доста поради карантината за ограничение разпространяването на болестта.

Спадът на брутния вътрешен артикул (БВП) за тримесечието може да се съпоставя единствено със свиването с 5.3% към всеобщите стачки през май 1968 година, напомня Bloomberg.

Подобно на статистическия институт, централната банка промени метода си на премерване, с цел да се опита реши обстановката. Тя употребява високочестотни данни - в това число картови преводи и заявки за обезщетение при безработица, с цел да удостовери резултатите от месечното си изследване, в което са взели участие 8500 компании.

Къде и какъв брой е спадът

Според изследването през последните петнайсет дни на март икономическата интензивност е била с към една трета (32%) под естествения ритъм. Подобно на изчисленията на статистическия институт, и централната банка счита, че всеки 15 дни прекъсване на дейностите и изолираност провокират стесняване на Брутният вътрешен продукт с 1.5% на годишна основа.

В промишлеността най-рязък спад в интензивността има в автомобилния и машиностроителния бранш, до момента в който хотелиерството и заведенията за хранене са най-силно наранени от бранша на услугите. Фармацията и хранително-вкусовата индустрия са устояли по-добре на натиска.

Проучването на банката също по този начин демонстрира, че предприятията работят единствено на 56% от потенциала си, по отношение на 78% през февруари, което е рекордно ниско равнище. От банката предизвестяват, че действителната загуба на продукция може да бъде друга, защото предприятията и потребителите се приспособяват към по-продължителното блокиране.
Германия чака стопански спад сред 6 и 10%
Берлин чака спад на стопанската система сред 6 и 10% през второто тримесечие спрямо предходното. Във финансовото министерство позволяват, че спадът ще е най-малко 6% съгласно прогноза от тази седмица, подобен сюжет очерта като вероятен и немската индустриална федерация BDI. В интервала до юни обаче е вероятен доста по-дълбок срив от предстоящото до момента - съвсем 10% за трите месеца до юни. Това се споделя в изготвяната два пъти годишно прогноза " Гемайншафтсдиагнозе " по поръчка на немското държавно управление, която федералните управляващи нормално употребяват за личните си прогнози.
В правенето ѝ вземат участие водещите стопански институти в страната - Ifo, DIW Berlin, Килският институт, институтът за стопански проучвания " Хале " и основаният в Есен RWI. Авторите означават, че предстоящият във второто тримесечие срив би бил най-сериозният, откогато Германия стартира да мери стопански резултати през 1970 година, и два пъти по-голям от първото тримесечие на 2009 година, при започване на световната рецесия.
Според институтите към този момент е регистриран спад с 1.9% през миналото тримесечие (януари - март) по отношение на предходното. Това обаче няма да се удостовери преди 15 май, когато ще бъдат показани формалните данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР