Френската икономика е пораснала с двойно по-бързо темпо през третото

...
Френската икономика е пораснала с двойно по-бързо темпо през третото
Коментари Харесай

Икономиката на Франция с двоен ръст за тримесечие

Френската стопанска система е " пораснала " с двойно по-бързо движение през третото тримесечие на годината по отношение на предходното , сочат данните на формалната френска статистика Insee.

Това се дължи главно на растежа на домакинското ползване и на износа.

Брутният вътрешен артикул се усили с 0,4% по отношение на второто тримесечие, когато френската стопанска система се разшири с едвам 0,2%, до момента в който упованията на финансовите пазари и на централната банка на страната бяха за още по-добър напредък от 0,5 на 100, предава БНР.

Основна поддръжка за по-добрата икономическа агресия през третото тримесечие оказаха потребителските разноски, които набъбнаха с 0,5% след тяхно намаляване с 0,15 през трите месеца до края на юни.

Общите дълготрайни финансови вложения се покачиха с 0,8% след техен напредък с 0,9% през предходното тримесечие.

Крайното вътрешно ползване, изключвайки смяната на складовите бизнес ресурси, способства с 0,5% към растежа на френската стопанска система през третото тримесечие.

Принос към по-добрата икономическа агресия през интервала юли - септември оказа и повишаването на френския експорт с 0,7% след анемично покачване с едвам 0,1% през второто тримесечие, като в това време растежът на вноса се забави до 0,3% от 0,7 на 100. В резултат на това интернационалния търговски баланс на Франция способства за растежа на Брутният вътрешен продукт с 0,1 на 100.

Промяната на бизнес запасите пък се отрази отрицателно, отнемайки 0,2% от растежа на френската стопанска система.

Официалната статистика обаче показа и разочароващи данни за потребителските разноски в страната през септември. Потреблението на френските семейства се сви с 1,7% по отношение на август, когато набъбна с 1,1%, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за много по-скромно намаляване с 0,4 на 100.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР