Френската хранително-вкусова промишленост се съгласи да поднови преговорите за цените

...
Френската хранително-вкусова промишленост се съгласи да поднови преговорите за цените
Коментари Харесай

Във Франция преговарят за цените на храните

Френската хранително-вкусова индустрия се съгласи да възобнови договарянията за цените с търговците на дребно, заяви министърът на стопанската система и финансите Бруно Льо Мер в сряда, откакто оказа напън върху огромните хранителни компании да понижат цените, предава Ройтерс.

" Това е отлична вест за потребителите, това значи, че цените ще бъдат предоговорени към по-ниски по-рано, тъй че ще можем да прекъснем инфлационната серпантина ", сподели Льо Мер пред публицисти след среща с представители на хранителната промишленост.

Въпреки спада в цените на суровините на международните пазари , инфлацията на храните във Франция се увеличи с над 15% през последните месеци, откакто питателните компании и търговците на дребно се съгласиха на приблизително 10% нарастване в годишните договаряния за цените през март.

Миналата седмица Льо Мер заплаши да употребява данъчни ограничения, с цел да си върне това, което той разказа като непозволени облаги от хранително-вкусовата индустрия , в случай че тя не одобри договарянията за високите цени.
 На 6 юни нова обща стачка против пенсионната система блокира Франция
На 6 юни нова обща стачка против пенсионната система блокира Франция

Протестът е проведен от синдикатите

Льо Мер сподели в сряда, че договарянията ще се проведат преди края на месеца, което значи, че потребителите, да вземем за пример, могат да видят по-ниски цени на някои храни още това лято в светлината на падащата цена на пшеницата.

В взаимно изказване на федерациите на хранително-вкусовата индустрия ANIA и ILEC се споделя, че 75-те компании, които създават 80% от френската храна, са били призовани да договарят, в случай че продажните цени са се повишили повече от контрактуваните по-рано 10% и в случай че една от цените на суровините им е паднала повече от 20% от 1 март.

" Смисълът на срещата тази заран беше да се откри с общо единодушие най-хубавият метод за отбрана на покупателната дарба ", сподели президентът на ANIA Жан-Филип Андре пред Ройтерс.
 Франция ще задържи тавана на цените на тока до 2025 година
Франция ще задържи тавана на цените на тока до 2025 година

Мярката обаче ще отпадне за природния газ в края на тази година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР