Френската група за промишлени газове Ер Ликид (Air Liquide) обяви

...
Френската група за промишлени газове Ер Ликид (Air Liquide) обяви
Коментари Харесай

Поредната френска компания се оттегля от Русия

Френската група за промишлени газове " Ер Ликид " (Air Liquide) разгласи през днешния ден, че желае да се отдръпна от Русия, където за нея работят почти 720 души, и да продаде активността си в страната на локалните мениджъри, съобщи Франс прес.

" Ер Ликид " удостоверява желанието си да се отдръпна от Русия. В рамките на виновен и проведен метод групата подписа писмо за желание с локалния управителен екип, целящо да му трансферира активността под формата на Ем Би Оу - MBO (Management Buy Out - покупка на дял от компанията от личното управление –бел. ред.) ", се показва в официалното съобщение.

Дейностите на " Ер Ликид " в Русия способстват за по-малко от 1 на 100 от оборота на компанията, който през 2021 година е достигнал 23 милиарда евро. Те към този момент няма да бъдат регистрирани във финансовите резултати на групата от 1 септември.

Приключването на интервенцията предстои на утвърждение от съветските управляващи, а сумата за продажбата не бе оповестена.

" Ер Ликид " към този момент загуби през първото полугодие изключителна провизия, обвързвана с дейностите й в страната на стойност 404 милиона евро.

" Проектът за предаване на активността на локалните мениджъри има за цел да се реализира проведено и отговорно прекачване на дейностите на Групата в Русия, гарантирайки най-много, че доставките на О2 за лечебните заведения ще продължат ", посочи " Ер Ликид ".

Съобщението за отдръпването от Русия идва шест месеца след експлоадирането на войната в Украйна, което накара доста френски компании да изоставен страната. Такъв е казусът със " Сосиете женерал " (Societe Generale), която се раздели през май с съветския си филиал " Росбанк ", както и на " Рено " (Renault), продал дяловете си в " Автоваз ", производителя на колите " Лада ", запазвайки си опцията за назад изкупуване в границите на шест години.

Други компании като групата за първокласни артикули " Ермес " (Hermes) и производителят на спортни артикули " Декатлон " (Decathlon) също прекратиха активността си в страната.

За сметка на това " Льороа Мерлен " (Leroy Merlin)  и " Ошан " (Auchan), които сходно на " Декатлон " са част от галактиката " Мюлие " (Mulliez), за момента не престават активността си в страната, както и групата за хранителни артикули " Данон " (Danone) и фармацевтичния колос " Санофи " (Sanofi).

Групата за нефт и газ " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) също не е напуснала страната, смятайки, че това би асъдействало за замогването на съветските вложители, само че предишния петък (26 август) разгласи, че продава дяловете си съветската компания " Тернефтегаз ", която бе упрекната, че създава гориво, употребявано от съветските бойни самолети, ангажирани във войната в Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР