Френската физичка и химичка от полски произход е пионер в

...
Френската физичка и химичка от полски произход е пионер в
Коментари Харесай

7 февруари 1922 г. - Мария Кюри става член на Френската академия на науките

Френската физичка и химичка от полски генезис е пионер в региона на радиологията и първият притежател на две Нобелови награди. Тя е и единствената жена носителка на Нобелова премия в две разнообразни области на науката - физика и химия. Любопитен факт е, че нейният брачен партньор Пиер Кюри, щерка й Ирен Жолио-Кюри и шурей й Фредерик Жолио-Кюри са също носители на Нобелова премия.

Родена е във Варшава, само че през 1891 година, на 24-годишна възраст, се реалокира в Париж, Франция, с цел да учи химия и физика в Сорбоната, където по-късно става първата жена учител. 

Там тя среща Пиер Кюри и се омъжва за него. Двамата дружно изследват радиоактивните субстанции, по-точно урановата руда уранинит, която имала свойството да бъде по-радиоактивна от урана, съдържащ се в нея. До 1898 година двамата към този момент имат разумно пояснение: уранинитът съдържа минимално количество радиоактивен детайл, който е доста по-радиоактивен от урана. От 1898 до 1902 година двамата учени преработват 8 тона уранова руда и съумяват да отделят единствено няколко грама от новия детайл радий (от латински radius - лъч, тъй като е доста лъчезарен т.е. радиоактивен). По-късно по този начин е открит и полоният, наименуван на родината на Мария Склодовска - Полша. 

След гибелта на брачна половинка си през 1906 година, Мария поема неговата катедра в университета в Париж. През 1910 година тя съумява да отдели чист железен радий, а освен негови съединения, каквито резултати са били реализирани по-рано. Тя дефинира атомното тегло на радия и мястото му в таблицата на химичните детайли. По този метод тя приключва 12-годишен цикъл на проучвания, който потвърждава, че радият фактически е нов химичен детайл.

По време на Първата международна война дружно с щерка си Ирен, Мария Кюри провежда към 220 преносими и стационарни рентгенови лаборатории за обзор на ранени бойци, от чиято помощ са се възползвали над 3 милиона пациенти. Тя провежда и курсове за рентгенолози и техници на рентгенова инсталация. Натрупаният опит обобщава в монографията „ Радиология и война ” през 1920 г. 

През 1921 година дружно с щерка си отива в Съединени американски щати, с цел да събере средства за нови проучвания на радия. Тя се връща още веднъж там през 1929 година Кюри става член на 85 научни сдружения по целия свят и получава 20 почетни степени.

 

Obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР