Френската фармацевтична компания Valneva се готви да започне късен етап

...
Френската фармацевтична компания Valneva се готви да започне късен етап
Коментари Харесай

Френската фармакомпания Valneva започва изпитвания на ваксина срещу лаймска болест

Френската фармацевтична компания Valneva се готви да стартира късен стадий на клинично изпитване за своята пробна ваксина против лаймска болест, а скоро време ще показа и своята ваксина против тресчица Чикунгуня за утвърждение пред регулаторните управляващи на Съединени американски щати след сполучливо изследване в късен стадий, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на основния изпълнителен шеф на Valneva Томас Лингелбах.

Според Европейския център за надзор на болесттите ECDC изменението на климата води до по-дълги лета и по-меки зими в доста елементи на света, включително Европа и Северна Америка, и затова инфекциите, които се популяризират посредством вектори като кърлежи и комари, се усилват стремглаво.

„ Глобалното стопляне сигурно е ключ – в случай че не и движещата мощ за този внезапен скок в разпространяването на инфекции “, сподели Томас Лингелбах.

Изпитването на имунизацията против лаймска болест VLA15 ще стартира през идващите седмици и ще включва минимум 5000 души на възраст над 5 години. Лаймската болест нормално се предизвиква от кърлежи, които придвижват бактериите. Повечето ухапвания не водят до зараза и не всеки инфектиран човек има присъщ обрив, а някои схващат за болестта си по-късно. Известно е, че общоприетото антибиотично лекуване може да стане неефективно и в случай че инфекцията не се лекува, някои пациенти могат да развият съществени затруднения, в това число менингит.

Треската Чикунгуня се популяризира посредством захапване от инфектиран комар, най-вече в развиващия се свят – Африка, Азия, Индийския субконтинент. Въпреки че рядко е съдбовно, вирусното заболяване се характеризира със мощна мускулна и ставна болежка, която може да продължи месеци или години.

Ако бъде утвърдена, Valneva има за цел да продава своята ваксина против Чикунгуня като „ ваксина за пътувания “ в развитите страни, както и в страните с ниски и междинни приходи.

VLA15 на Valneva не е първата създадена ваксина против лаймска болест. SmithKlineBeecham, по-късно GSK, също има такава ваксина, която е утвърдена за приложимост в Съединени американски щати през 1998 година и носи наименованието LYMErix. Ваксината на Valneva VLA15 обаче е основана, за нападна голям брой варианти, а освен един, каквато е LYMErix.

Очакванията на Valneva са, в случай че бъде утвърдена имунизацията й против лаймска болест, тя да генерира годишни световни продажби от 1 милиард $.

Това е една сериозна облага, като се имат поради възходящите популации от кърлежи, възходящите равнища на зараза и честотата на дълготрайни затруднения, предвиждат специалисти.

Надеждата е, че VLA15 може да помогне на хората, които живеят в селските региони и други места, където кърлежите са ендемични, разяснява в тази връзка Томас Лингелбах.

Ендемичните болести, които са или хронични, или водят до образуване на остри периодически огнища, са огромно предизвикателство за публичното здраве в развиващия се свят, само че и една голяма опция за производителите на ваксини, безапелационен е Дейвид Пинигер, управител на Фонда за опазване на здравето Polar Capital.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР