Френската енергийна група EDF е открила нова значителна пукнатина в

...
Френската енергийна група EDF е открила нова значителна пукнатина в
Коментари Харесай

Нови проблеми с френска АЕЦ

Френската енергийна група EDF е разкрила нова забележителна цепнатина в охладителна тръба в атомна електроцентрала на брега на Ламанша, което е последният сходен случай в енергийния бранш, съобщи Агенция Франс Прес.

През последната година групата бе наранена от проблеми с поддръжката на остарелия си парк от реактори, което я принуди да изключи повече от дузина от мрежата за инспекции и незабавни поправки.

Миналия месец групата заяви за " сериозен проблем с корозията " на системата за спешно изстудяване в централата си „ Penly 1 “ в Северна Франция, която беше измежду 16-те изключени от употреба през последната година.

Докладът значително остана неусетен, до момента в който не беше отразен във френските медии във вторник.

Новата цепнатина е с дължина 15,5 см и дълбочина до 2,3 см, като обгръща към една четвърт от обиколката на тръбата, която е с дебелина 2,7 см, заяви късно във вторник френският орган за нуклеарна сигурност (ASN).

Регулаторът подреди на EDF да " преразгледа тактиката си " за справяне с проблемите с корозията, които могат да имат съществени финансови последствия за задлъжнялата държавна компания, както и за потенциала на Франция за произвеждане на сила.

Франция в миналото беше водещ експортьор на електрическа енергия в Европа, само че през тази зима трябваше да внася сила от Германия и други прилежащи страни поради проблемите в своя нуклеарен парк, който нормално обезпечава към 70 % от енергийните ѝ потребности.

Според регулатора пукнатината не съставлява непосредствена заплаха за околната среда или човешкия живот, защото се намира на тръбна система, която е предопределена да се употребява за изстудяване на реактора единствено при положение на повреда.

" Новото е дълбочината на пукнатината ", съобщи пред Агенция Франс Прес специалистът по нуклеарна сигурност Ив Мариняк.

Заместник-директорът на организацията Жулиен Колет съобщи, че осъществяваните инспекции евентуално ще лишават повече време, само че няма да спрат всички електроцентрали едновременно.

" Няма да има голям брой изключвания в продължение на месеци, само че ще има влияние върху продължителността на изключванията ", сподели той.

През 2022 година дългът на EDF се разду до 64,5 милиарда евро, а загубите възлизат на 17,9 милиарда евро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР