Френската държавната енергийна компания EDF и Комисията за алтернативна и

...
Френската държавната енергийна компания EDF и Комисията за алтернативна и
Коментари Харесай

EDF и Westinghouse обсъждат проект за малък модулен реактор


Френската държавната енергийна компания EDF и Комисията за различна и атомна сила (CEA) водят договаряния с американския производител на нуклеарни реактори Westinghouse за създаване на дребен модулен реактор.

Проектът, съгласно Ройтерс, цели до края на 2020 година да бъде построен реактор вид PWR (с вода под налягане) с мощ 300-400 мегавата, а създаването е отворена за интернационално съдействие.

EDF и Westinghouse преглеждат плана за дребен модулен реактор като метод за стандартизация при построяването на реактори, след години закъснения и милиарди долари преразходи по своите планове за реактори с мощ над 1000 мегавата.

Има опция дребните модулни реактори да бъдат сглобявани в цех, а не на площадката на АЕЦ, което може да в профил част от проблемите, свързани със строителството. Предвижда се ММР да бъдат източник на сила в отдалечени региони, да вземем за пример острови или мини, които не са свързани с електроенергийна система.

Руската корпорация „ Росатом “ обаче доста изпреварва западните си съперници, като построи първата в света плаваща АЕЦ „ Академик Ломоносов “. Миналата седмица тя дебаркира в арктическото пристанище Певек в Чукотка, а стартирането ѝ в употреба е планувано за края на годината. Мощността на „ Академик Ломоносов “ е доста по- дребна от плануваната от французите и американците - ПАТЕЦ разполага с два реактора с мощ 35 мегавата всеки.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР