Френската държава не е успяла да направи достатъчно, за да

...
Френската държава не е успяла да направи достатъчно, за да
Коментари Харесай

Две жени осъдиха държавата във Франция заради замърсяването на въздуха

Френската страна не е съумяла да направи задоволително, с цел да ограничи замърсяването на въздуха в региона на столицата Париж. Това постанови историческо правосъдно решение, откакто жена и нейната щерка с дихателни проблеми заведоха дело против страната , оповестява английското издание " Гардиън ".

В първото дело от този жанр 52-годишната Фарида и 16-годишната ѝ щерка, чиито цялостни имена не се разкриват от съда, заведоха дело против френската страна за нездравословното влияние на мръсния въздух наоколо до Околовръстното шосе на Париж, където фамилията е живеело.
 Майка и щерка съдят Франция поради неприятно здраве от замърсяването на въздуха
Майка и щерка съдят Франция поради неприятно здраве от замърсяването на въздуха

Искат 160 000 евро обезщетение от страната

" Преди три години бях изпратена на белодробен експерт, който сподели, че проблемите ми са свързани със замърсяването на въздуха. Той ме посъветва да се преместя. Дъщеря ми имаше бронхит като бебе, а по-късно астма, до момента в който растеше ", уточни дамата, като в последна сметка двете са се преместили да живеят в Орлеан и признаците са изчезнали.

Това е първото правосъдно дело, заведено от физически лица против френската страна поради здравословни проблеми, породени от замърсяването на въздуха . То беше подкрепено от няколко природозащитни организации.

Съдът постанови: " Държавата има виновност, като не е взела задоволително ограничения за качеството на въздуха. " Допълва се, че сред 2012 и 2016 година страната не е подхванала нужните ограничения за понижаване на концентрациите на някои замърсяващи газове, надхвърлящи рестриктивните мерки.

" За жертвите на замърсяване, това е за първи път ", посочи юристът на дамите, добавяйки: " Отсега нататък страната ще би трябвало да предприеме ефикасни ограничения в битката против замърсяването. "

Ала съдът е отхвърли желае на дамите за 160 000 евро обезщетение , изтъквайки, че не може да откри директна връзка сред здравословните им проблеми и минусите на страната .

В решението на съда се показва, че страната не е изпълнила проекта си за отбрана на въздуха, предопределен да противодейства на замърсяването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР