Френска революция между 1789 и 1799 г. слага край на

...
Френска революция между 1789 и 1799 г. слага край на
Коментари Харесай

1793:Как терорът във Франция довежда до Удавянията в Нант

Френска гражданска война сред 1789 и 1799 година поставя завършек на монархията и довежда до смяна на ролята на църквата в страната и анулация на феодалните, аристократически и църковни привилегии.

Кървавата гражданска война продължава години и дава поле за реализирането на редица закононарушения против човечеството, като в пика си тя остава по-известна в историята като Царство на терора.

По времето на Царството на терора сред юни 1793 година и края на юли 1794 година във Франция са произнесени публично над 16 000 смъртни присъди. Общият брой на жертвите обаче е доста по-голям, в случай че се вземат поради и починалите в пандизите и гражданската война.

Една от най-трагичните всеобщи изтезания от този интервал e Удавянията в Нант

Френският бунтовник Жан-Баптист Карие е изпратен от френското държавно управление в Нант, с цел да пречупи всички, които се опълчват на революцията, било то симпатизанти на аристокрацията или на кралските особи.

Неговата задача била да подсигури поддръжката на популацията в района. Какъв по-добър метод от метода за всяване на боязън – всеки, който бил обвинен в опозиция, се изправял пред съд и при потребност бил екзекутиран.

Според исторически източници Карие подсигурява гибелта на най-малко 13 000 души, доста от които почтени дами и деца, просто попаднали в полето на съмненията му. 4000 от тях са безмилостно удавени в Нант, оставяйки кървясъл белег в историята на града.

Терорът на Карие стартира през март 1793 година

Той основава революционен арбитражен съд – правосъден орган, занимаващ се с присъдите на обвинените в опозиция. Обичайно приетите за отговорни били осъждани или на разстрел, или на гилотина.

Поради огромния триумф на трибунала му, държавното управление изпраща Карие в Нант през октомври същата година, с цел да укроти народа и там, давайки му властта да организира всеобща екзекуция.

В Нант той събира бунтовниците - потвърдени и просто обвинени, и ги хвърля в пандиза. Когато храната стартира да не доближава, революционерът-екзекутор разпорежда пандизчиите да бъдат убити или обезглавени.

С времето обаче той става по-изобретателен в бруталността си

и открива метод да се отърве от повече бунтовници с по-малко старания – като ги удави.

„ Стари мъже, бременни дами и деца бяха удавени като равни. Качваха ги на борда на лихтерите, които бяха обли, с цел да не могат пандизчиите да скочат от тях, в случай че се развържат. На дъното имаше тапи и когато се издърпат, лихтерът потъваше и всички в него се удавяха. “, свидетелстват исторически мемоари.

Тези „ лихтери “ били особено конструирани лодки за удавяне на наказаните. Затворниците били събличани чисто голи и завързвани един за различен и за лодката. Често хората на Карие ги оставяли да повисят голи към час, по-късно ги удряли с тежък предмет, с цел да изпаднат в несвят, и тогава избутвали лодката във водите на р. Лоара, където наказаните да посрещнат гибелта си.

„ Национален баптизъм “,

назовават всеобщата екзекуция и останалите смъртни присъди Карие и хората му. Те виждат терора като нужда.

Първоначално удавянията са реализирани единствено през нощта, само че по-късно Карие взема решение, че може би на дневна светлина процесът би имал по-голям резултат върху душeвността на останалите.

Много от дамите били изнасилвани преди да бъдат качени на лодката. Смята се, че самият Карие също е взел участие в тези зверства.

Според очевидците с времето удавянето се е трансформирало в най-милостивата гибел.

През 1794 година Комитетът по социална сигурност приключва терора.

През февруари поради зверствата в Нант Карие е привикан в Париж и е наказан на гибел с гилотина.

И макар че през декември същата година е обезглавен, доста от хората считат, че присъдата му е прекомерно лека за човек, обезпечил изтезанието на към 13 000 души и управлявал удавянията по изключително непосилен метод на 4000 от тях, измежду които бременни дами, деца и възрастни хора.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Един от най-ужасните серийни убийци на всички времена

Франсоа Лувертюр - робът, който се изправи против Наполеон

"Хленчещият французин " - израз на патриотичната тъга от падението във Втората международна война

Защо през предишния век във Франция бръснеха глави на дами обществено - ВИЖТЕ СНИМКИ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР