Фрегата на ВМС на Германия днес отплава за Червено море,

...
Фрегата на ВМС на Германия днес отплава за Червено море,
Коментари Харесай

Германска военна фрегата отплава за Червено море

Фрегата на Военноморски сили на Германия през днешния ден отплава за Червено море, с цел да вземе присъединяване в задача на Европейски Съюз за отбрана на товарните кораби от офанзивите на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, съобщи Асошиейтед прес. 

Корабът „ Хесен “ отплава от пристанището в немския град Вилхелмсхафен на брега на Северно море с екипаж от към 240 души.  

Целта е фрегатата да стартира да извършва функционалностите си по защита на плавателни съдове, откакто задачата на Европейски Съюз получи публично утвърждение и откакто немският парламент даде мандат за присъединяване на кораба в нея. Очаква се министрите от страните-членки на Евросъюза да дадат „ зелена светлина “ на задачата на 19 февруари. Официални представители на Брюксел обявиха, че седем страни от блока са подготвени да изпратят военни кораби и самолети.

Хусите нападат търговски плавателни съдове в Червено море поради израелската атака против палестинската ислямистка формация „ Хамас “ в линията Газа, напомня Българска телеграфна агенция. Йеменските бунтовници обаче постоянно атакуват кораби, чиято връзка с Израел не е директна или не е изцяло ясна. Това заплашва корабоплаването по основен за международната търговия маршрут, който свързва Азия, Близкия изток и Европа. 

Американски и английски военни елементи нанесоха серия от удари против обекти, от които хусите изстрелват ракети. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел обаче съобщи, че задачата на Европейски Съюз, която носи името „ Аспидес “ (древногръцката дума за щит), изключва присъединяване във военни удари и ще се реализира единствено в морето. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР