Фреди Меркюри е от онези музиканти, които се превръщат в

...
Фреди Меркюри е от онези музиканти, които се превръщат в
Коментари Харесай

30 години без Фреди Меркюри

Фреди Меркюри е от тези музиканти, които се трансформират в митове още приживе. Британският рок музикант е роден на 5 септември 1946 година в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Англия, в този момент част от Танзания), в иранско семейство. На днешната дата през 1991 година в Лондон звездата умира от пневмония и затруднения, провокирани от СПИН. Тогава Фреди е единствено на 45 години. В деня преди гибелта си той кани в дома си мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва известие за пресата:

„ Поради големия напън на медиите през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм болен от СПИН. Досега смятах за вярно да вардя в загадка информацията поради околните ми. Но пристигна моментът моите другари и почитатели по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще поддържат мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят против това извънредно заболяване. “

Няколко часа по-късно земният път на Фреди Меркюри завършва, само че ни оставя ненадминатото си творчество и загатна за ярката му персона, която оказва въздействие върху музиката и до през днешния ден. Вижте 10 обстоятелството, които може би не знаете за великия музикант:

***

В годината на гибелта на Меркюри – 1991 година, излиза една от най-емблематичните песни на Queen – Show Must Go On. Записите са единствено няколко месеца преди кончината на артиста, когато заболяването му към този момент е в напреднал етап. Поради тази причина китаристът на групата Брайън Мей изпитва съществени терзания дали Фреди въобще ще може да изпее песента. Меркюри обаче стиснал зъби, изпил няколко водки и декларирал: „ Ще го направя, скъпи! “. И в действителност го прави – записва песента от първия път!

***

Творчеството му продължава да излиза и след гибелта му. През 1995 година е пуснат албумът Made in Heaven с неиздадени до този миг студийни записи и импровизации на музиканта. Едноименният сингъл от албума пък е преди всичко в музикалните ранглисти в продължение на няколко седмици.

***

Като млад има връзка с Мери Остин, която остава измежду най-близките му хора до края на живота му. Когато умира, Фреди й завещава къщата, множеството си пари и приходите от звукозаписите на Queen. Смята се, че Love of My Life е отдадена на нея.

***

Неизменна част от обкръжението на музиканта била освен Мери Остин, но… и котките! Певецът ги обожавал, а за прочут интервал отглеждал цели 10 в дома си. Посвещава им даже албум – Mr. Bad Guy, както и ария – Delilah. 

Прочетете още…
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР