Фрайън Вейдеман от малък си е мечтал да стане фотограф.

...
Фрайън Вейдеман от малък си е мечтал да стане фотограф.
Коментари Харесай

Таксиметров шофьор 20 години снима своите клиенти, причината за това ще те изуми

Фрайън Вейдеман от дребен си е мечтал да стане фотограф. Когато се сдобил със степен магистър на изобразителните изкуства, на него му се коствало, че нищо не може да му попречи да направи фантазията си действителност.   Младежът се преместил от Калифорния в Ню Йорк през 1980 година, с цел да се занимава с обичаното си дело. Той бил изпълнен с фантазии и очаквания. Но суровата действителност дружно с нуждата да си заплаща сметките го предиздвикали да търси и спомагателна работа.

Неочакваните компликации обаче не го изкарали отвън релси. С помощта на комшия – таксиметров водач Райън почнал да вози хора в почивните си дни. Но скоро, с изключение на спомагателен приход, в работата на таксиметров водач той видял още една опция.







" В таксито ми всеки ден се возеха доста забавни хора. Просто не можех да изпусна тази опция. Снимах клиентите и това ми изглеждаше като единственото вярно решение за мен. Тези хора изглеждаха толкоз разнообразни едни от други. И всеки от тях създаваше своя неповторима атмосфера ", споделя той.






Задната седалка на таксито на Райън станала фотостудио през идващите цели две десетилетия.




Първоначално Райън снимал всички поред. Но скоро схванал, че би трябвало да снима единствено тези, които фактически са му забавни. Така фотосите се получавали живи и истински, в тях той по този начин оставял част от душата си.




През 1990 година на задната седалка на таксито на Райън сяда известният стихотворец Алън Гинсбърг. Той бил впечатлен от сбирката от фотоси на Вейдеман и даже написал за необичайния таксиджия стихотворение. Снимката на Гинсбъргвсе още се пази в Бруклинския музей.








Проектът на Райън My Taxi му носи славата на махленски фотограф. Макар и неговата работа като водач на такси да траяла цели 20 години.





Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР