Фрапиращи нарушения, сред които присвояване на 200 000 лева за

...
Фрапиращи нарушения, сред които присвояване на 200 000 лева за
Коментари Харесай

200 хил. лв. са източени през взаимоспомагателна каса на онкоболница

Фрапиращи нарушавания, измежду които заграбване на 200 000 лв. за две години, са засечени в Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология " Свети Мина " в Благоевград. Това е открил финансов одит в лечебното заведение, заяви в понеделник кметът на Благоевград Илко Стоянов.
Схемата, по която са източвани парите, е през взаимоспомагателната каса на болничното заведение.

Според кмета на Благоевград предходният финансов шеф на онкоболницата е осчетоводявал средства като изхарчени за медикаменти, само че вместо това парите са превеждани по сметката на взаимоспомагателната каса, откъдето са теглени.

" Вместо да заплати медикаменти, той ги превежда по сметка на взаимоспомагателната каса, напълно друга сметка от тази, която е на кредитора за медикаментите, след което отива и ги изтегля на каса и сега там има наличност от 13 лв. ", съобщи Стоянов.

В края на предходната седмица в община Благоевград е пристигнало писмо от един от доставчиците на медикаменти за онкоболницата, в което се показва, че по издадени фактури се дължат повече от 327 хиляди лв..

По думите на кмета на Благоевград доставяните медикаменти са плащани отчасти. Другата част от осчетоводените за това средства са били превеждани към взаимоспомагателната каса.

Тепърва финансовият одит ще покаже дали има и други нарушавания и в какъв размер са те, добави общинският кмет. Предстои събраните обстоятелства да бъдат предадени на прокуратурата в Благоевград.

Стоянов успокои, че пациентите на онкоболницата няма да останат без медикаменти, а общината има волята лечебното заведение да продължи да работи. Предстоят срещи с кредиторите, добави той.

Бившият финансов шеф на лечебното заведение Георги Календерски разяснява пред Българска телеграфна агенция, че ще изчака сигналът да мине по надлежния ред, както и резултатите от инспекциите и произнасянето на способените органи, като отхвърли да разяснява изнесените на днешния брифинг данни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР