Фрапиращ случай от Пловдив. 7-годишно дете, което се нуждае от

...
Фрапиращ случай от Пловдив. 7-годишно дете, което се нуждае от
Коментари Харесай

Майка изостави 7-годишното си дете, разбирайки, че има сърдечно заболяване

Фрапиращ случай от Пловдив. 7-годишно дете, което се нуждае от незабавна трансплантация, е изоставено от родителите си в болничното заведение. Майката обяснила, че се отхвърля от детето, защото лекарите разкрили, че то страда от тежко сърдечно заболяване и животът му сега е в заплаха. Социалните управляващи към този момент са сезирани за случая и се пробват да беседват с родителите.

Майката е довела детето си в болничното заведение преди три седмици, откакто положението на момиченцето ѝ се влошило и трябвало по неотложност да постъпи в педиатричното поделение. Миналата година лекарите разкрили, че то страда от тежка форма на кардиомиопатия.

,,В момента ние поддържаме сърдечната функционалност с помпа, въпреки и на едно приемливо равнище, недобро, само че въпреки всичко приемливо, ограничаваме физическата интензивност на детето, старем се да удължим живота му колкото се може повече, само че какъв брой ще бъде няма кой да каже'', разяснява проф. Иван Иванов, шеф на Клиниката по педиатрия в Пловдив.

Когато преди 10 дни майката схванала, че положението на детето ѝ е сериозно и единственият късмет то да бъде избавено е незабавна сърдечна трансплантация, тя го изоставила, описват други майки в болничното заведение.

,,Иска си при майка си като всяко едно дете'', споделя Дида Андонова.

За да не остане без родител до себе си, грижите за момиченцето са поели няколко доброволки от фондация "Българска памет ". Те му носят храна, облекла и нужните лекарства за лекуването.

,,Нося му витамин В-5 сега. Прекрасно момиченце, доста хубава, тя просто отслабна в последно време. Подписали са документи пред общественото, че нямат опция да му обезпечат лечение'', разяснява Емилия Христозова – доброволец от Фондация "Българска памет ".

,,Обяснението е, че не могат да поставят такива грижи единствено за това дете. В последна сметка имали и други деца, за които също трябвало да отделят внимание за тях'', сподели проф. Иван Иванов в ефира на Нова телевизия.

Семейството има четири деца. Момиченцето е третото в многодетната фамилия. Преди 10 месеца фондацията почнала да ги подкрепя, тъй като живеели в последна бедност.

,,Закупувахме храна, облекла, домашен уреди'', споделя Емилия Христозова.

Пред обществените управляващи майката аргументирала решението си, че не е по силите ѝ да се грижи повече за детето. Нямала средства, с цел да го води по прегледи и да посещава лечебни заведения.

,,Първата мярка е, несъмнено, настаняване в приемно семейство, защото има дребна специфичност и приемното семейство би трябвало да бъде подготвено и уместно за това дете, изпратили сме питане до София-град и област, Пазарджик, в Пловдив нямаме такова подходящо'', съобщи Надя Танева, шеф на Дирекция "Социално подкрепяне "- Пловдив.

Ако не бъде открито приемно семейство, момиченцето ще бъде настанено в спешен център, който разполага с нужното здравно обслужване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР