Французите знаят, че политиците им получават пари от всевъзможни спонсори.

...
Французите знаят, че политиците им получават пари от всевъзможни спонсори.
Коментари Харесай

Френските политици и съмнителните пари

Французите знаят, че политиците им получават пари от всевъзможни спонсори. За тях моралът на политиците няма огромно значение. В случая " Саркози " това може да се промени. Заради изказванията, че е получил пари от деспот.
Става дума за доста пари: до 50 милиона евро. Твърди се, че Никола Саркози е получил тази сума от някогашния либийски деспот Муамар Кадафи за своята предизборна акция през 2007 година, която се увенча с триумф. Сега френското правораздаване проверява против някогашния френски президент по обвиняване за " пасивна корупция ", непозволено финансиране на предизборна акция и корист с либийски обществени средства. Всъщност френските следователи изследват тези подозрения още от април 2013, само че във Франция до момента по този начин и не се надигна огромна вълна на публично отвращение.
" Моралът няма място във френската политика ", твърди политологът Жером Сен-Мари. Изискванията към френските политици във връзка с дейности, които са симптоматични за френската реалност, по традиция са прекомерно скромни.
" Саркози надалеч не е първият, който набира пари по този необикновен метод. Особено преди президентски избори по сходен метод в обращение влизат много пари ", споделя политологът.
Законът против корупцията
Френското правораздаване обаче още от началото на 1990-те години се бори против сходни практики. Още от времето на така наречен закони Рокар - по името на тогавашния министър председател Мишел Рокар - партиите са длъжни да обясняват произхода на всички финансови средства и парични дарения, употребявани в предизборната битка. Ако се откри, че са се влели необяснимо огромни суми, френското право разрешава да се анулира да вземем за пример изборът на един кмет за период от една година. Този принцип действа на локално ниво - по този начин политикът от Социалистическата партия Жак Ланг да вземем за пример беше заставен да се откаже от поста на основен кмет на Париж. Според политолога Паскал Перино от Парижкия университет " Sciences Po ", казусът се състои в това, че въпросната процедура не се ползва на национално ниво.
Още от основаването на Петата република насам постоянно има случаи на непрозрачно партийно финансиране и злоупотреби с обществени средства, твърди политологът Сен-Мари. Тези случаи се точат като алена нишка през цялата ѝ досегашна история - има ги и в дясноконсервативния лагер, има ги и при комунистите. " Французите се интересуват преди всичко от това дали може да се реализира победа в политическата битка. В сходен случай те са подготвени да създадат компромис със законността ", споделя политологът.
За един от най-значимите френски политици на 20 век, създателя на Петата република военачалник Шарл де Гол, да вземем за пример се твърди, че е правил извънредно строго разграничаване сред персоналните си разноски и публичните: всяка пощенска марка от персоналната му преписка била педантично регистрирана настрана от служебните му разноски. Това безспорно е било образцово. В същото време е било обществена загадка, че голистите са извличали изгоди от финансови дарения от страните от Магреба.
Това явно в никакъв случай не е дразнело обществото, основно тъй като за французите Шарл де Гол е бил " признакът на съпротивата " против нацистка Германия, който от Лондон афишира основаването на " свободна Франция ". Фактът, че президентът на Петата република нашироко е получавал парични дарения за своята партия от държавния петролен тръст Elf очевидно също не ги е смущавал.
Моралът на френските политици
Това греховно блудничество сред държавната власт и бизнеса по-късно се резервира и при президента социалист Франсоа Митеран. Благодарение на него концернът Elf след това стартира да финансира всички политически партии във Франция. Но даже и този " принос " на Митеран не приключва политическата му кариера, тъй като към този момент се е бил трансформирал в социалистическа идентификационна фигура на едно цяло потомство. Срещу консерватора Жак Ширак също непрекъснато са били отправяни разнообразни обвинявания за злоупотреби с обществени средства. Това обаче ни минимум не понижи известността му измежду гласоподавателите.
" Политическата цел е това, което се смята за значимо - а не дали политикът е напълно честен или не. Финансовите афери могат да доведат до оставката на някой политик във Франция единствено тогава, когато съперниците измежду съпартийците му решат да го смъкват от поста ", споделя Сен-Мари.
Фактът, че информации за злоупотреби, които са били услужливо препратени до съответните управляващи, могат да накарат един политик да подаде оставка, се видя в тази ситуация с някогашния претендент за президент Франсоа Фийон. При това там ставаше дума за доста по-малки суми, в сравнение с в настоящия случай със Саркози. И въпреки всичко Фийон беше заставен да се отдръпна.
Да другаруваш с богаташи? Никакъв проблем!
Никола Саркози в никакъв случай не е бил човек, който е подготвен да се откаже от нещо значимо. Неговият коз непроменяемо са били авторитетни и богати другари, на чиято поддръжка той може да разчита и през днешния ден. Бившият президент в никакъв случай не е криел околните си връзки с френската плутокрация - да вземем за пример с индустриалеца Венсан Болоре, с магната от строителния и телекомуникационен отрасъл Мартен Бужие или пък с наследницата на Loréal - милиардерката Лилиан Бетанкур. И французите не се смущават по никакъв начин от този факт.
Две са нещата, които отличават Саркози от неговите прародители, твърди Сен-Мари и разяснява: " От една страна това е неприкритият фасон, с който се показва в компанията на авторитетните хора. Според французите, това е единствено симптом на неприятен усет, само че не и нещо, което да отблъсне последователите му от него. "
По-зле те възприемат политиката му във връзка с Либия. Много от французите не могат да му простят и до през днешния ден това, че Саркози изпрати войски в тази страна.
" Успее ли един президент да води одобрявана от обществото политика, никой не го пита от кое място е получавал пари ", споделя политологът Сен-Мари. Но доста французи не утвърждават някои съдбовни политически неточности на Саркози. Затова не е изключено сегашната спекулация на Саркози въпреки всичко да се трансформира в огромен политически скандал със съществени последици.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР