Французите считат вкуса на праза за изтънчен и неслучайно той

...
Французите считат вкуса на праза за изтънчен и неслучайно той
Коментари Харесай

Вкусни постни манджи с праз

Французите смятат усета на праза за изискан и неслучайно той е основна съставна част в тяхната основа за супи и зеленчукови ястия, наречена мирпоа - праз/лук, моркови и целина. За благополучие вкусният праз може да се откри по пазарите целогодишно, което е причина да го включвате постоянно в своите кулинарни творения.

В българската обичайната кухня готвенето с праз също има дългогодишни обичаи. Предлагаме ви една типична българска рецепта, изключително подобаваща за зимно време и рецепта за кремсупа с праз.

Първата е праз с ориз на фурна. Ястието може да бъде сервирано, както като главно ядене, по този начин и като вкусна гарнитура на някоя пържолка. Освен всичко това е рецепта, която е доста лесна и бърза за подготвяне.

Вижте нужните артикули за праз с ориз на фурна за четири порции.

Необходими артикули: 2 стръка праз, 2 супени лъжици доматено пюре или 1 дребен домат, 1 чаена чаша ориз, 2-3 супени лъжици олио и сол, към 10 обезкостени маслини

Начин на подготвяне: Необходимото време за подготвяне на яденето е към 40 минути.

 Праз

Почистете праза, измийте го и го нарежете на тънки шайби. Изсипете ги в авансово нагорещеното олио и задушете за към 5 минути. Добавете измития ориз и бъркайте непрестанно още 5 минути. Свалете праза с ориза от котлона и прибавете нарязания на дребно домат или доматеното пюре.

Прибавете нарязаните маслини, посолете и разбъркайте. Изсипете готовата примес в подобаваща тавичка, прибавете три чаени чаши вода и сложете в авансово загрятата на 180 градуса фурна. Ястието е готово, когато оризът е поел водата и е бухнал. Разбира се, в случай че не е задоволително сварен може да добавите още вода.

Следващата рецепта с праз е крем чорба с праз и крема сирене. Не е типична българска рецепта, само че по тази причина пък е доста вкусна. Вижте нужни артикули за четири порции.

2 стръка праз, дребна глава целина, 2 супени лъжици брашно, 30 грама масло, 2 супени лъжици крема сирене, 1 литър пилешки бульон

Начин на подготвяне: Измийте и почистете праза, нарежете го на колелца. Настъргайте целината. След това ги задушете в нагорещеното масло в тенджерата. Добавете брашното и разбъркайте доста добре, прибавете бульона и отново разбъркайте. Оставете супата да поври, до момента в който не омекне праза. След това прибавете крема сиренето. За да бъде вашата чорба още по-вкусна може да добавите 1 супена лъжица заквасена сметана.

Добър вкус!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР