Французите, преболедували COVID-19, ще имат възможност да бъдат ваксинирани срещу

...
Французите, преболедували COVID-19, ще имат възможност да бъдат ваксинирани срещу
Коментари Харесай

Франция каза кога преболедувалите COVID-19 ще могат да се ваксинират

Французите, преболедували COVID-19, ще имат опция да бъдат имунизирани против това заболяване, само че не по-рано от три месеца след появяването на първите признаци.

Това се споделя в обновените рекомендации за имунизация от Висшия комитет по опазване на здравето (HAS) на Франция, фрагменти от които са представени в събота от вестник „ Фигаро “.

Експертите означават, че „ наличните данни досега не ни разрешават да разберем дали има някаква изгода от имунизацията на тези, които към този момент са се заразили с SARS-CoV-2 “. От друга страна, след тримесечно следене, „ няма обилни странични резултати при имунизиране на хора, които към този момент са имали COVID-19 “.

"На този стадий не е належащо систематично да се имунизират хора, които към този момент са преболедували знаменателен COVID-19. Тези хора, обаче би трябвало да могат да се имунизират, в случай че желаят, след консултация с доктор. В този случай наподобява за предпочитане да се съблюдава най-малък интервал от три месеца от момента поява на признаци ", се споделя в документа.

В същото време комитетът не предлага да се разчита на данни от кръвни проби за установяване на имунитет към заболяването, защото "в момента е мъчно да се дефинира имунологичен маркер, който да приказва за отбрана против ТОРС-CoV-2 ".

Учените също по този начин мощно предлагат да се направи тест за ковид и да се изчака негативен резултат за всички, които желаят да получат ваксина, само че знаят, че неотдавна са били в контакт с притежател на заболяването.

По-голямата част от французите обаче няма да могат да получат имунизацията до пролетта на 2021 година В обновените рекомендации HAS удостоверява, че служащите и жителите на старешки домове и лекари, които са в контакт с пациенти с COVID-19, ще бъдат първите, които ще бъдат предпазени от вируса.

Организацията обаче отбелязва, че в някои случаи в ранните стадии имунизацията може да бъде получена и от тези, които не са включени в листата с предпочитани групи от популацията, да вземем за пример хора с имунодефицитни положения, кръвни болести или бъбречна непълнота.

Те ще включват и хора с тризомия 21 (синдром на Даун), за които рискът от развиване на тежка форма на болестта или даже гибел е изключително висок.

Бременните дами към момента не са приоритет за имунизация, защото по дифолт са били изключени от клинични изпитвания. Комитетът обаче е подготвен да актуализира рекомендациите за тях незабавно щом станат налични съответни научни доказателства.

Френският министър председател Жан Кастекс показа на чуване в Народното събрание (долната камара на Народното събрание на страната) тактика за имунизация на популацията, съгласно която първата фаза ще стартира в края на декември.

Той посочи, че през първата фаза (6-8 седмици) ще бъдат имунизирани към 1 милион души, които са изложени на максимален риск от заразяване с COVID-19. Втората фаза ще обхване още 14 милиона французи, а третата фаза за останалото население би трябвало да стартира в края на пролетта.

Според Кастекс, до момента управляващите са закупували ваксини от „ Pfizer “ и „ Moderna “, само че в бъдеще страната може да закупи още най-малко две марки ваксини, в случай че бъдат сполучливо тествани и утвърдени за приложимост.

Общо са поръчани към 200 милиона дози за 100 милиона души, като се вземе поради обстоятелството, че всеки ще изисква две инжекции. Ваксинациите във Франция ще бъдат доброволни, хората ще получат опция да се имунизират вкъщи.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че имунизацията против ковид в страните от Европейски Съюз ще стартира на 27-29 декември, само че френските управляващи към момента не са показали съответна дата.

По-рано Европейската организация по медикаментите (EMA) разгласи, че ще вземе решение за ваксина, създадена от консорциум от „ Pfizer “ и „ BioNTech “ на 21 декември. На собствен ред Европейската комисия разгласи, че 2 дни по-късно ще може да позволи използването на имунизацията в страните от Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР