Французинът Жан-Франсоа Бонер събра повече гласове от румънката Лаура Кьовеши

...
Французинът Жан-Франсоа Бонер събра повече гласове от румънката Лаура Кьовеши
Коментари Харесай

Жан-Франсоа Бонер събра най-много гласове за европейски главен прокурор

Французинът Жан-Франсоа Бонер събра повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста на първия в историята основен прокурор на Европейския съюз. Процедурата продължава идната седмица с чуването на тримата претенденти в Екологичен потенциал.
При скришен избор на посланиците на страните членки в Европейски Съюз французинът е събрал най-вече гласове, заяви " Политико ", като се базира на трима дипломати. Очаква се Европейската прокуратура би трябвало да стартира работата си до края на 2020 година

Вотът е бил извънредно оспорван. Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки, а някогашната шефка на румънската антикорупционна работа Лаура Кьовеши, която беше считана до момента за любимец в конкуренцията, и третият претендент Ритер – по 29.

Финалният лист с трима претенденти от общо двадесетина беше направен от жури, ръководено от австрийската съдийка Улрике Хаберл-Шварц. Процедурата с гласуването на посланиците в сряда не е била ръководена от румънския представител, твърди " Политико ". Той непринудено отстъпил това обвързване на сътрудника си от Финландия, който ще ръководи Европейски Съюз през втората половина на годината.

Следващият стадий от процедурата е Европарламента да изслуша тримата претенденти идната седмица и да уточни своя любимец. Окончателното решение ще бъде взето след съглашение сред Екологичен потенциал и правосъдното жури.

Бъдещият основен европейски прокурор ще може да упреква хора за непозволено потребление на пари от еврофондове пред националните съдилища във всяка една от 22-те страни, участващи в плана за засилено съдействие. Единствените от Европейски Съюз, които не вземат участие, са Англия, Ирландия, Унгария, Полша, Швеция и Дания

Управляващите в Румъния, която сега е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, се оповестиха срещу кандидатурата на Лаура Кьовеши. Правосъдният министър Тудорел Тоадер даже изпрати писмо до сътрудниците си в другите страни членки, в което упрекна прокурорката в корист с власт, напомня Медиапул. Според " Политико " любимец на журито е била точно Кьовеши. Аргументът - достиженията ѝ като шеф на антикорупционната прокуратура (ДНА) в Румъния, която съумя да потвърди и изпрати в пандиза десетки румънци по върховете на властта за корист с еврофондовете.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР