Французин, приел исляма и заминал да воюва за "Ислямска държава"

...
Французин, приел исляма и заминал да воюва за "Ислямска държава"
Коментари Харесай

Осъдиха французин - боец на ИД

Французин, приел исляма и отпътувал да води война за "Ислямска страна " (ИД), бе наказан в Париж на 30 години затвор. Това бе първото правосъдно гонене във Франция, довело да присъда, на ислямист за закононарушения, осъществени в Сирия, съобщи Ройтерс.

"Като не избра доживотната присъда, съдът реши да Ви остави лъч вяра да се поправите ", това сподели ръководителят на съдийския състав по делото Лоран Равио.

Тейлър Вилюс, 30-годишен, е задържан в Турция преди пет години, до момента в който се готвел да се качи на аероплан за Прага. Прокуратурата съобщи пред съда, че той е желал да оглави отряда от въоръжени лица и атентатори самоубийци, които нападнаха Париж през ноември 2015 година, само че не съумя да го потвърди.

Обвиненият за тероризъм остава в ареста

Вилюс, който е приел исляма на 21 години, отхвърли всякаква връзка с атентатите от 13 ноември 2015 година, само че за пръв път призна, че е напуснал бойното поле в Сирия, с цел да почине с оръжие в ръка.

"Дълбоко в себе си зная, че когато си потегли, ще умра. Това е път, от който няма връщане ", сподели той пред съда, до момента в който описваше страстите си, когато е напускал халифата.

Наблюдаващият прокурор съобщи пред съда, че Вилюс е упражнявал да убива в Сирия, с цел да може да избива тези "неверници " във Франция. "За него проливането на кръвта на неверници носи огромно задоволство ", сподели прокурорът и добави, че връзките на Вилюс дават много огромна изясненост кой кой е измежду френските джихадисти в чужбина.

Вилюс е воювал под псевдонима "Абу Хафс ". Поради липса на задоволително очевидци обвиняването заложи в много огромна степен на видеозаписи, оповестени от ИД в интернет, с цел да притегля нови членове.

Макар и прокуратурата да не можа да потвърди, че самият Вилюс е убивал хора, тя убеди съда, че той е бил член на проведена група, която го е правила. Според френското законодателство наказването е едно и също.

Сред доказателствата на прокуратурата са видеозапис, на който Вилюс може да бъде ясно разпознат и на който двама мъже са принудени да коленичат на улица в Източна Сирия, след което са екзекутирани. Вилюс сподели, че се е натъкнал на тази сцена на излизане от джамия. Той съобщи пред петчленния съдийски състав, че се е отрекъл от идеологията на ИД.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР