Франция засилва военното си присъствие на източния фланг на НАТО

...
Франция засилва военното си присъствие на източния фланг на НАТО
Коментари Харесай

Франция засилва военното си присъствие в Източна Европа

Франция ускорява военното си наличие на източния фланг на НАТО през идващите седмици, като разположи спомагателни войски и бронирани транспортни средства, оповестява RFI.

Франция би трябвало да удвои броя на войските, ситуирани в Румъния, както и дузина бронирани транспортни средства и дузина танкове Leclerc.

Министърът на защитата Себастиен Лекорню разяснява, че съветските ракетни удари в Украйна са предиздвикали френските управляващи да засилят своята " отбранителна позиция " в Румъния и балтийските страни.

Изтребители Rafale ще бъдат ситуирани в Литва, а 100 спомагателни бойци ще се причислят към 300-те, които към този момент са командировани в Естония.

Министерството пресмята, че напъните на френския бюджет за подсилване на източния фланг на НАТО ще костват близо 700 милиона евро. Този ход следва известието предходната седмица от президента Еманюел Макрон за оръжеен фонд от 100 милиона евро за Украйна.

Данни от Института за международна стопанска система в Кил демонстрират, че Франция е на 11-то място по военна поддръжка за Украйна с 233 милиона евро помощ от началото на годината.

Украйна е получила 25 милиарда евро от Съединени американски щати, 4 милиарда евро от Обединеното кралство, 1,8 милиарда евро от Полша и 1,13 милиарда евро от Германия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР