Франция забрани използването на неутрален по род език в официалните

...
Франция забрани използването на неутрален по род език в официалните
Коментари Харесай

Франция разгневи феминистите с промяна в официалните документи

Франция забрани потреблението на безпристрастен по жанр език в формалните документи , с което зарадва бранителите на лингвистичната традиция и разгневи феминистите, съзиращи в това проваляне за равноправието, съобщи Ройтерс.

В подчинения на голям брой правила френски език окончанието на част от думите демонстрира дали те са от мъжки или женски жанр , а така наречен обобщаващо изписване се употребява, с цел да се заобиколи сходна яснота и да се придаде на думите индиферентност във връзка с рода.

В записка до министрите си през вчерашния ден френският министър председател Едуар Филип забрани потреблението на неутрална форма, като означи, че " в формалните документи формата за мъжки жанр е неутрална и би трябвало да се употребява както за мъже, по този начин и за дами " .

Обобщаващото изписване беше предложено от държавната комисия за равноправието през 2015 година и от този момент се ползва все по-често от министерства, университети и учебни учебници.

При това изписване към корена на думата се прибавят окончанията и за мъжки, и за женски жанр, като се отделят с точка. Например вместо " претендент или кандидатка " се написа " претендент.ка " , вместо " футболисти " се написа " футболист.ка.ки ".

Миналия месец родово-неутралното изписване беше отхвърлено от Френската академия - национална институция с вековна история и задача да бъде страж на езика. Това изобретение е смъртна опасност за френския език и бъдещите генерации ще ни търсят отговорност за него, предизвести академията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР