Франция в петък отхвърли хода на хунтата в Нигер да

...
Франция в петък отхвърли хода на хунтата в Нигер да
Коментари Харесай

Франция отхвърли опитите на Нигер да прекрати двустранните военни пактове

Франция в петък отхвърли хода на хунтата в Нигер да анулира двустранните военни съглашения, заявявайки, че единствено " законното " управление на западноафриканската страна има право да направи това.

" Правната рамка на съглашението за защита на Франция с Нигер се основава на съглашения, подписани със законните управляващи на Нигер ". Това сподели външното министерство, откакто хунтата в Ниамей съобщи, че анулира споразуменията за военно съдействие с Париж, оповестява Агенция Франс Прес.

Припомняме, че новината пристигна, откакто екип от западноафриканския блок Ecowas напусна Нигер в петък, без да се срещне с водача на хунтата в страната Абдурахаман Чиани.
 Страните от Западна Африка търсят решение на рецесията в Нигер
Страните от Западна Африка търсят решение на рецесията в Нигер

Хунтата анулира редица военни съглашения с Франция

Самопровъзгласилият се президент на страната Абдурахаман Чиани има поддръжката на други хунти в Мали и Буркина Фасо, както и на съветската частна наемническа група " Вагнер ", която има бойци в Мали и Централноафриканската република.

В обява на Washington Post президентът Базум написа: " С открита покана от заговорниците за прелом и техните районни съдружници, целият централен район на Сахел може да попадне под съветското въздействие посредством групата Вагнер, чийто жесток тероризъм е изявен с цялостна мощ в Украйна. "

Чиани отхвърли глобите на ECOWAS и предизвести, че хунтата няма да отстъпи против никакви закани.

Хунтата в четвъртък предизвести, че всяка експанзия или опит за експанзия от страна на ECOWAS ще бъде посрещната с неотложен отговор на всяка държава-членка на ECOWAS, като се изключи тези, които са другарски настроени към Нигер.

Чиани завоюва поддръжката на хунтите в Мали и Буркина Фасо и цитира непрекъснатата неустановеност като главното си опрощение за завземането на властта, макар че данните за офанзивите демонстрират, че сигурността там в действителност се усъвършенства.
 Франция отхвърли да възнамерява военна интервенция в Нигер
Франция отхвърли да възнамерява военна интервенция в Нигер

След обвиняванията на хунтата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР