Франция удвоява отпуска по бащинство на 28 дни от 14,

...
Франция удвоява отпуска по бащинство на 28 дни от 14,
Коментари Харесай

Франция удвоява отпуска по бащинство на 28 дни

Франция удвоява отпуска по бащинство на 28 дни от 14, което го прави една от най-щедрите политики в Европа, ориентирана към поощряване на по-голямо присъединяване на бащите в първите дни от живота на децата им, съобщи Агенция Франс Прес.

Поне една седмица отпуск по бащинство ще бъде наложителен според законодателството, признато от Народното събрание в края на предходната година, което влиза в действие в четвъртък.

Политиката ще се ползва и за втория родител при еднополови двойки, както мъже, по този начин и дами.

Франция вкара заплатен отпуск за нови татковци през 2002 година, само че единствено седем на всеки 10 татковци се възползват от него, макар многочислени изследвания, показващи голям брой позитивни резултати от наличието на двамата родители след раждането.

Президентът Еманюел Макрон разгласи проекта за продължен отпуск предишния септември, като го назова " на първо място мярка за поощряване на равенството сред дамите и мъжете ".

По-голямата част от разноските ще бъдат поети от системата за обществено обезпечаване на Франция,което ще възлезе на към 500 милиона евро годишно, като работодателите покриват единствено три дни отпуск.

Двадесет и три от 27-те държави-членки на Европейски Съюз оферират отпуск по бащинство, който инструкция на Европейски Съюз от 2019 година дефинира за най-малко 10 дни, който би трябвало да се приложи до август 2022 година Но разликите са забележими, защото Германия, Словакия и Хърватия не оферират обезпечен отпуск за нови татковци, до момента в който от тази година Испания отпуска до 16 седмици.

Някои страни като Исландия и Швеция оферират „ споделен “ отпуск, в който родителите могат да разделят общия брой дни между тях.

В Съединени американски щати федералните закони не плануват отпуск по бащинство, само че се предлага в някои щати като Калифорния и Ню Йорк.

„ Ако можете да бъдете покрай детето си всекидневно, ставате по-чувствителни и деликатни и развивате своите наставнически умения “, споделя Изабел Фильоза, психотерапевт и вицепрезидент на „ Комисията за първите 1000 дни “, която упорства за още по-дълго отпуск по бащина линия - до девет седмици.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР