Франция стана първата европейска сила, която открито предупреди Бразилия, че

...
Франция стана първата европейска сила, която открито предупреди Бразилия, че
Коментари Харесай

Франция и Ирландия: Амазонските пожари може да провалят търговската сделка на ЕС и Меркосур

Франция стана първата европейска мощ, която намерено предизвести Бразилия, че разпростирането на пожарите в Амазония може да сложи под въпрос съглашението сред Европейския съюз и комерсиалната договорка с южноамериканския блок Меркосур.

Тя се причисли към Ирландия, чийто министър председател Лио Варадкар пръв даде сигнал за възможната мярка. Това се случи поради хилядите горски пожари, които бушуват от дни. Броят им е рекорден за последните години и е с 85 на 100 по-голям, в сравнение с през същия интервал (1 януари - 21 август) предходната.

Френският президент Еманюел Макрон упрекна бразилския си сътрудник Жаир Болсонаро, че го е " излъгал ", казвайки, че ще извърши уговорките на Бразилия за запазване на околната среда (въпреки че се дефинира като песимистичен към климатичните промени). По-рано през днешния ден сред двамата избухна неприсъствен спор, откакто Макрон назова пожарите " интернационална рецесия ".

Лидерите на двете страни изясняват, че няма по какъв начин да обяснят на фермерите си потребността да поддържат високи еколотични стандарти, в случай че страни по съглашението не го вършат.

От " няма запаси " до " ще изпратим армията "

Според двете страни единственият метод да се избегне подобен сюжет е Болсонаро да обещае, че ще вземе ограничения за запазване на околната среда.

Амазония, чиито дървета отделят към 20% от кислорода в света, е с повърхност 5.5 млн. кв. км - малко под една трета от тази на Русия. Експерти свързват необичайния брой пожари там с изсичане на дървета за освобождение на пасищни площи и горене на стърнища. Болсонаро назовава мненията на непознати водачи интервенция във вътрешните работи на страната.

 Франция и Ирландия: Амазонските пожари може да провалят комерсиалната договорка на Европейски Съюз и Меркосур

По-рано той разгласи, че подозира неправителствени организации в умишлени палежи. Отговорът на деятели е, че с реториката си - президентът постоянно се изрича " за " повече индустриална интензивност в региона - той в действителност предизвиква противозаконната сеч, водеща до обезлесяване на големи площи.

Президентът обясняваше, че страната няма запаси, с цел да гаси " престъпни палежи " из цяла Амазония. Часове по-късно Болсонаро съобщи, че ще изпрати армията на голям брой места като част от ограниченията за преодоляване на пожарите. Предстои среща на кабинета, с цел да се разиска най-адекватният отговор, добави той пред кореспонденти, представен от " Ройтерс ".

" Забрана за импорт на телешко "

Германският канцлер Ангела Меркел не загатна договорката, само че добави, че е обезпокоена и би желала тематиката да се разисква на срещата на Г-7 (от която Бразилия не е част) на следващия ден. Британдският министър председател Борис Джонсън също изрази " терзание " и сподели, че ще употребява срещата за нов апел за битка против климатичните промени.

Финландия направи друго предложение Премиерът ѝ Анти Рине предложи възбрана за импорт на телешко от Бразилия (най-големият производител), защото протичащото се е " опасност за цялата планета, освен за Бразилия или Южна Америка).

Брюксел също реагира, само че с цел да предизвести, че договорката ЕС-Меркосур не трябва да бъде погребвана. " Най-добрият инструмент, който имаме, е съглашението с Меркосур, защото обвързва Бразилия с Парижкото съглашение... Това е метод да се работи с Бразилия и други, с цел да се подтикват да съблюдават уговорките си, " сподели представител на Европейската комисия. " Можем да кажем, че комисията е обезпокоена. "

Международният напън откри още една форма - стотици протестиращи се събраха, с цел да изискат незабавни ограничения против пожарите пред посолствата на Бразилия в Париж и Лондон.

Меркосур включва двете най-големи южноамерикански стопански системи - Бразилия и Аржентина - Парагвай и Уругвай. Членството на Венецуела бе прекъснато. Няколко други страни като Чили, Колумбия, Еквадор и Перу са асоциирани членове на блока. Търговското съглашение сред Европейски Съюз и Южноамериканския общ пазар (Меркосур), което бе подписано през юли след 20 години на тежки договаряния, е едно от най-важните в света. Двете страни обаче трябваше да създадат обилни отстъпки, с цел да го реализиран, а ратификацията му от някои страни към този момент е под въпрос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР