Франция ще ренационализира задлъжнелия си електроенергиен гигант EDF в отговор

...
Франция ще ренационализира задлъжнелия си електроенергиен гигант EDF в отговор
Коментари Харесай

Френският премиер намекна за ренационализация на свой енергиен гигант

Франция ще ренационализира задлъжнелия си електроенергиен колос EDF в отговор на енергийната рецесия, изострена от нахлуването на Русия в Украйна, съобщи министър-председателят на страната Елизабет Борн.

Тя даде обещание да ограничи въздействието на повишаващите се цени на силата макар политическите разтърсвания, свързани със загубата на контрола над Народното събрание от Еманюел Макрон на последните парламентарни избори, разяснява в. " Гардиън ".
 Макрон: Най-важното е Франция да избегне политическа рецесия
Макрон: Най-важното е Франция да избегне политическа рецесия

След изборните резултати и несигурността за ръководството му

" Трябва да подсигуряваме суверенитета си в разгара на войната и пред идните колосални провокации... Ето за какво ви удостоверявам желанието на страната да има 100% от капитала на EDF ", уточни министър председателят.

" Трябва да имаме цялостен надзор върху производството и успеваемостта на електрическата енергия ", съобщи Борн в първата си тирада за положението на страната пред Народното събрание в сряда, до момента в който се опитваше да ухажва опозиционните партии, с цел да избегне парламентарната невъзможност.

Френската страна държи 84% от EDF, един от най-големите производители на електрическа енергия в света, само че компанията е изправена пред забавяния и преразход на бюджета на нови нуклеарни централи във Франция и Англия , както и пред проблеми с корозията на някои от остарелите си реактори, които мощно засегнаха цената на акциите ѝ през последните месеци.
 Франция няма да прави отстъпки на Русия
Франция няма да прави отстъпки на Русия

Франция упорства териториалната целокупност на Украйна да бъде възобновена

Макрон, който беше избран отново за втори мандат като президент през април, желае да направи огромни вложения в нови нуклеарни реактори като дирек на устрема на Франция за въглеродна индиферентност. Национализирането на EDF е концепция, която в последно време се стартира и от левицата, а речта на Борн се възприема като опит да се привлекат разнообразни гледни точки в надълбоко разделения парламент .

Франция е изправена пред невиждана политическа рецесия, откакто центристката група на Макрон претърпя огромни загуби на парламентарните избори предишния месец. Центристкият алианс на президента, " Заедно ", завоюва най-вече места в Националното заседание, само че не му доближиха към 40 места , с цел да получи безспорното болшинство, належащо за приемането на закони.
 Франция не получава съветски газ по тръбопроводи от 15 юни
Франция не получава съветски газ по тръбопроводи от 15 юни

Паричната е намаляването на размерите по " Северен поток-1 "

Междувременно крайнодясното Национално обединяване на Марин льо Пен означи исторически скок и усили доста броя на местата си, с цел да се трансформира в най-голямата опозиционна партия. Твърдолявата партия " Непреклонна Франция " на Жан-Люк Меленшон също усили доста местата си и в този момент е най-голямата лява партия в необятната коалиция, която включва социалистите и Зелените.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР