Франция ще отпусне 500 милиона евро за подпомагане на шофьорите

...
Франция ще отпусне 500 милиона евро за подпомагане на шофьорите
Коментари Харесай

Франция дава €500 милиона, за да усмири гневните си шофьори

Франция ще отпусне 500 милиона евро за подкрепяне на водачите с най-ниски приходи в опит да овладее вълна от национални митинги против увеличението на налозите върху горивата, написа Reuters.

Правителството ще удвои настоящия бонус от 2000 евро, отпускан на притежателите на коли с ниски приходи, които подменят старите си замърсяващи коли с по-нови и по-чисти, съобщи френският министър председател Едуар Филип пред радио RTL.

Правителството ще усили и други помощи за водачите, както и съществуващата специфична помощ за фамилии с ниски приходи, които употребяват дизелово гориво за отопление на домовете си.

По думите на Филип новите проекти ще костват общо 500 милиона евро на държавното управление.

Новите ограничения идват откакто митингите във Франция против увеличението на налозите върху горивата се разраснаха през последните седмици. Няколко асоциации и групи, основани в обществени мрежи, възнамеряват демонстрации и пътни блокади из цялата страна на 17 ноември.

Освен тласъците, управляващите са решени и на твърди ограничения, с цел да избегнат блокиране на страната. Вътрешният министър Кристоф Кастанер назова митинга " несъизмерим " и даде обещание полицията да се намеси, в случай че блокираните пътища не разрешат прекосяването на спешните служби.

 Протестиращите се заканват да блокират цяла Франция
Източник:

Протестиращите се заканват да блокират цяла Франция

" Няма да толерираме цялостни блокади ", безапелационен бе Кастанер, представен от френското издание на The Local.

Повишаващите се цени на горивата от ден на ден изтезават французите. През последните 12 месеца цената на безоловния бензин на колонка набъбна от 1.36 евро на литър до над 1.60 евро. Цената на дизела се увеличи от 1.24 евро до над 1.50 евро.

Но пътните блокади надалеч не са единствено поради скъпите горива на бензиностанциите. Гневът на французите е ориентиран и против екологичната политика на някогашния президент Оланд, разширена от настоящия Макрон, да се наложат налозите върху горивото за коли и изключително върху дизела, на който се движат 60% от колите в страната.

Бунтът на водачите се счита за част от дългата борба сред провинцията и столицата във Франция. Шофьорите от селските и крайградските региони към този момент са гневни на Макрон поради намаляването на оптималната позволена скорост по двулентовите пътища от 90 км/ч на 80 км/ч.

Двете ограничения - повишението на цените на горивата и ограничаването от 80 км/ч - се възприемат от живеещите в по-малките обитаеми места като офанзива на " столичанинът президент на богатите " против провинцията и бедните.

Протестиращите от тези региони настояват, че за тях колата не е инцидентно средство за наслаждение, а нужда. " Ние сме двойно и тройно осъдени посредством санкциите за превишена скорост, цените на петрола и налозите върху горивата. Умишлено или не, това е нахлуване над нашия метод на живот ", считат жителите на по-малките обитаеми места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР