Франция ще настанява жертви на домашно насилие в хотели, след

...
Франция ще настанява жертви на домашно насилие в хотели, след
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Спадът в европейски икономики ще е над 3%

Франция ще настанява жертви на домашно принуждение в хотели, откакто случаите се усилиха от началото на блокадата. Рискът от хоспитализация и повишение на смъртността не е единствено за хората над 60 години, сочи ново оповестено проучване.

Новините от България четете тук. Карта на разпространяването му в България и по света вижте тук.

Ключови моменти 12:37Скопие: Пик след месец, само че сме обнадеждениПри 285 доказани случая растежът в заболелите към момента наподобява линеарен, а не експоненциален, твърди македонският здравен министър Венко Филипче.

Твърдението си той поддържа с данни от последните две седмици - в случай че преди толкоз време е имало 5 нови случая и те са станали 12, след няколко дни са скочили до 29, само че на 27 март са били 18, а на 28 март - 22, на 30-и - 26 след ден на нов лек спад.

Още е рано за изводи, само че данните са " окуражаващи " и " това беше задачата ни през цялото време " - в случай че наклонността се резервира, здравната система " може да обслужи жителите и да се оправи с ковид ", написа Филипче във " Facebook ".

Пикът обаче следва през април и то към края, предизвести Филипче на брифинг по-рано през днешния ден. Изчислението се базира на всички ограничаващи ограничения от последните седмици. 12:31Шведската стопанска система ще се свие с 4%Шведската стопанска система тази година ще се свие с 4% поради удара от епидемията от ковид върху търсенето, производството и заетостта. Това е срив, съпоставим с този от световната финансова рецесия преди повече от десетилетие (през 2009 година Брутният вътрешен продукт се срина с 4.2%, най-големият спад от повече от 50 години - бел.ред.), уточни финансовият министър Магдалена Андершон. Вече са въведени ограничавания в производството и данъчни и кредитни тласъци, само че тя счита, че най-лошото още не е настъпило. Има вяра, че през 2021 година ще има бързо завръщане към растеж през втората половина на 2020 година и напредък от от 3.5% следващата година, сподели Андершон. През март като безработни се записаха съвсем 37 хиляди души, което е над 10 пъти повече спряма март предходната година.
12:26Песимистична прогноза от АвстрияСпадът в австрийската стопанска система ще е над 3% от Брутният вътрешен продукт тази година и то при сдържан сюжет за реагиране на пандемията от ковид. Това заяви централната банка на страната (ONB) с уточнеине, че е прекомерно рано за съответна прогноза. Преди седмица икономическият институт Wifo предвижда 2.5% спад, в случай че рестриктивните мерки, наложени към този момент до 13 април, се задържат до май и обстановката се възстановява през лятото. Ако допусканията ни не се осъществен, прогнозата ще би трябвало да бъде поправена още по-надолу, оповестиха от ONB.
12:03Заразата се забърза в РусияРазпространението на COVID-19, наподобява, се забързва в Русия, с 500 нови случая за денонощие. Данните, обявени от ТАСС, усилват броя на инфектираните до 2337 души. Това е дребен брой в съпоставяне със Западна Европа, само че известието на оперативния щаб може да докара до стягането на ограниченията, които към този момент включват транспортни ограничавания в авиацията и железопътния бранш, затваряне на граници и неработна седмица, оповестена сега за цяла Русия (в която обаче 64% от хората са траяли да работят отдалечено съгласно съветско проучване).

По-строгите ограничения към този момент са в Москва, където са множеството от новите инфектирани (387 души) има строги ограничавания за излизането от домовете. По някои от ограниченията обаче занапред са нужни разяснения. 11:48Индонезия освобождава 30 хиляди затворнициИндонезия разгласи изключително състояние и нови обществени помощи за хора, уязвими поради ковид. Ще има и отстъпки от битовите сметки, съобщи " Ройтерс ".

Същевременно страната търси метод да ограничи разпространяването на COVID-19 в претъпканите затвори и ще бъдат освободени 30 хиляди пандизчии, за са се облекчи обстановката там. Мярката ще може да се приложи за хора, които са изкарали две трети от присъдата си, а деца - в случай че са изтърпели половината от нея. 11:39Строги санкции в РусияРуският парламент одобри по-строги санкции за нарушаване на карантината и разпространение на подправени вести за ковид, заяви " Ведомости ".

Решението, минало през Държавата дума, което би трябвало да бъде утвърдено от сената, значи, че за нарушение на карантината ще има санкции до 7 години (или санкция от 10 млн. рубли или 127.5 хиляди долара). Разпространяването на подправени вести ще се санкционира с до 5 години. 11:30 " Бритиш еъруейз " няма да лети от " Гетуик " Авиокомпания " Бритиш еъруейз " (British Airways) заяви през днешния ден, че краткотрайно стопира полетите от лондонското летище " Гетуик ", което е второто по натовареност във Англия, поради ковид, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Ръководството на превозвача съобщи по-рано този месец, че Бритиш еъруейз се бори за оцеляване и ще би трябвало да редуцира работни места и да спре от придвижване самолети.

" Бритиш еъруейз " ще продължи да прави някои полети от главната си оперативна база - лондонското летище " Хийтроу ". Компанията майка Ай Ей Джи (IAG) разгласи, че ще свие потенциала си за авиопревози със 75 % през април и май.

Конкурентната " Изиджет " (easyJet) през вчерашния ден заяви, че стопира всичките си полети поради пандемията.

Летище " Гетуик " предходната седмица разгласи, че от на следващия ден затваря едната от двете си писти.11:20Тежък удар за азиатската икономикаСветовната банка чака, че пандемията от ковид ще забави доста икономическия напредък на Китай и на страните от Източна Азия и Тихоокеанския район, като милиони хора ще изпаднат в беднотия, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. При най-лошия сюжет районът може да регистрира най-големия спад от опустошителната валутна рецесия преди две десетилетия, показва банката в най-новите си прогнози, оповестени нощес.

Очакванията на институцията са, че растежът в района ще се забави до 2.1 % тази година по отношение на 5.8 % предходната година. Това е базовата прогноза, при която икономическото възобновяване ще бъде през лятото. При най-лошия сюжет обаче, при който негативните последствия от епидемията ще се усещат и следващата година, стопанската система на района ще се свие с 0.5 %. Това би било най-слабото показване на района от азиатската валутна рецесия през 1997-1998 година, която потопи 40 % от света в криза.

Над 11 млн. души могат да изпаднат в беднотия в района при най-лошия сюжет, акцентира банката. При предходната си прогноза тя очакваше забележителен напредък на района и извеждане от беднотия на 35 млн. души.
Забавяне от сходен размер, какъвто чака Световната банка за толкоз значима част от международната стопанска система, ще има тежки последствия за останалата част от света. Институцията отбелязва, че не е завършила прогнозите си за останалите международни райони. Миналата седмица ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обаче сподели, че е ясно, че международната стопанска система към този момент е влезнала в криза, която може да бъде толкоз неприятна или още по-лоша от финансовата рецесия през 2008 година.

 Служители с защитна маска в Ханой.
© Associated Press

Служители с защитна маска в Ханой.
11:11 " Америкън еърлайнс " желае от Съединени американски щати $12 милиарда Авиопревозвачът " Америкън еърлайнс " разгласи, че ще изиска финансова поддръжка за 12 милиарда $ от американското държавно управление поради резултатите от вируса, съобщи Би Би Си.

В имейл на чиновниците е казано, че това " би ни разрешило да прелетим и през най-лошите евентуални бъдещи сюжети. " Така биха се избегнали сюжети на краткотрайни съкращения на личен състав или понижаване на заплатата в идващите 6 месеца.

Около 50 милиарда са средствата в пакета от 2.2 трлн. $, признат от Съединени американски щати, планувани за самолетните компании. Половината ще бъдат предоставени безплатно, другата половина - като заеми, против ангажимент да не се редуцират чиновници най-малко до 30 септември.10:42Румънският недостиг може да надвиши 5%Румъния може да покрие потребностите си от финансиране за интервал от пет месеца, само че пандемията от ковид визира доста приходите и бюджетният недостиг през 2020 година може да надвиши 5 % от брутния вътрешен артикул (БВП), съобщи румънският финансов министър Флорин Къцу в изявление за " Ройтерс ", представено от " Аджерпрес " и Българска телеграфна агенция.

Правителството в Букурещ утвърди пакет ограничения на стойност 3 % от Брутният вътрешен продукт, които варират от гарантиране на кредитни линии и субсидиране на разноските по заемите на дребните и междинни предприятия до увеличение на бюджета за опазване на здравето и разпределяне на помощ за техническа безработица, припомня организацията. Флорин Къцу съобщи, че изпращането в техническа безработица на към един милион румънци би коствало 4 милиарда леи месечно (еврото се разменя за 4.83 леи). " Подготвени сме да подкрепим мярката за техническата безработица за повече от месец ", съобщи министърът, като добави, че се чака през днешния ден да бъде утвърдена актуализация на бюджета.

На въпрос дали Румъния ще изиска заем от Международния валутен фонд през тази година, както направи по време на международната финансова рецесия преди едно десетилетие, Къцу отговори: " Нямаме поради такова нещо сега ". " Целите в кратковременен проект са финансиране на съществуващия недостиг, заплащане на пенсиите и заплатите, и на здравните разноски, несъмнено, и за тези неща има финансиране. Финансовият запас покрива малко над пет месеца ", изясни министърът. Той означи, че финансовото министерство към този момент регистрира спад на приходите в бюджета и добави, че дефицитът може да надвиши 5 % от Брутният вътрешен продукт.

Анализатори предизвестяват, че Румъния разполага с лимитирани запаси за справяне с рецесията с ковид, защото страната се сблъсква със задълбочаване на недостига по настоящата сметка, а великодушните фискални ограничения, утвърдени преди идните локални и парламентарни избори тази година, оказаха напън върху рейтинговите вероятности, отбелязва " Ройтерс ".10:04Дистанционна работа в ООНСъветът за сигурност на Организация на обединените нации през вчерашния ден одобри с невиждана писмена процедура четири резолюции, първите от 12 март, когато беше въведена отдалечената работа поради епидемията от ковид, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Част от документите бяха белязани и от световната неустановеност поради вируса.

Мандатът на специалистите на Организация на обединените нации, които наблюдават спазването на глобите против Северна Корея, беше продължен до края на април 2021 година Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Сомалия беше удължена до края на юни, а тази в Дарфур до края на май. Краткостта на удължаванията се дължи на неясноти, свързани с разпространяването на вируса. Четвъртата призната резолюция касае подобряването на отбраната на " сините каски ". " Всички резолюции бяха признати единомислещо ", сподели поискал анонимност посланик.09:18Франция ще се погрижи за жертви на домашно насилиеФранция съобщи в понеделник, че ще заплати хотелските стаи на жертви на домашно принуждение и ще открие центрове за консултация, откакто данните демонстрираха, че броят на случаите на злоупотреби се е нараснал по време на първата седмица от блокадата.09:14Рискът нараства внезапно след 50 г.Рискът от ковид, причиняващ COVID-19, стартира да нараства не над 60-годишна възраст, а по-рано, сочи първото всеобхватно проучване на смъртните случаи и хоспитализациите в континентален Китай, написа " Гардиън ".

Ако смъртността е приблизително 1.38% за доказаните случаи, цената ѝ се усилва внезапно с годините - от 0.0016 при хората под 10 година до 7.8% при тези над 80. Едва 0.04% от болните сред 10 и 19 година са приети в болница при над 18% от тези над 80-годишна възраст.

Същевременно в групите на възрастните има сериозен растеж в каузи на хоспитализациите - 4% от болните над 40 година постъпват в болница, както и над 8% от тези над 50, се споделя в проучването, оповестено в авторитетния вестник Lancet Infectious Diseases. Много по-вероятна е хоспитализацията на хората над 50, нараства и рискът от смъртни случаи.

Той е въз основата на 70 117 доказани случая в континентален Китай, както и на 689 доказани случая на хора, евакуирани от Ухан. 09:04Норвегия търси работнициНорвегия ще разреши достъпа на нейна територия на избрани категории европейски служащи за браншове, които страдат от сериозен дефицит на работна ръка, в това число селското стопанство и петролния отрасъл. Това ще стане без значение от ковид. Повече четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1312)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР