Франция се придържа към твърдата си позиция срещу преговори за

...
Франция се придържа към твърдата си позиция срещу преговори за
Коментари Харесай

Париж не ще преговори с Македония и Албания за ЕС

Франция се придържа към твърдата си позиция против договаряния за участието в Европейски Съюз на Албания и Северна Македония, подготвяйки се за конфликт сред френския президент Еманюел Макрон и сътрудниците му тази седмица в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Европейски министри разискаха в Люксембург даването на зелена светлина на Тирана и Скопие, само че представител на френското президентство съобщи, че Париж е срещу започването на договаряния, въпреки че е подкрепил вероятно участие за двете балкански страни.

„ Тези страни ще бъдат част от Европейски Съюз един ден, само че е прекомерно рано да започваме процеса към разширение “, съобщи президентският представител.

В Люксембург френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален настоя, че не може да се продължи напред, преди да има промяна по въпроса по какъв начин и по кое време претендентите за участие се ревизират за осъществяване на поставените от Брюксел цели – от икономическа политика до права на индивида и върховенството на закона.

Франция декларира, че Европейски Съюз е изправен пред прекалено много провокации, измежду които Брекзит, Китай, апетитен за „ стратегически противник “, Русия, миграцията, с цел да допусне още две страни от Балканите.

Френската позиция провокира опасения в Брюксел за още отлагания в така и така проточения развой, което може да тласне балканските страни в обятията на Русия и Китай.

„ Първото нещо, за което би трябвало да поговорим, е по какъв начин Европа би трябвало да реформира, по който прави разширението и договарянията “, сподели Дьо Моншален, наричайки процеса „ безкрайна сапунка “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР