Франция се готви за една от най-мащабните общи стачки за

...
Франция се готви за една от най-мащабните общи стачки за
Коментари Харесай

Французите се подготвят за обща стачка

Франция се готви за една от най-мащабните общи стачки за последните години. Очаква се съществено усложнение на трафика в страната.


Причина за недоволството е пенсионната промяна, предлагана от президента Еманюел Макрон. Според нея служащите в доста браншове ще бъдат принудени да се пенсионират по-късно или ще получат по-малки пенсии. Ще стачкуват заетите в транспортния бранш, учители, лекари, юристи.

Социологическо изследване демонстрира, че съвсем 70% от обществото застават зад стачката, като най-силна е поддръжката от хората сред 18- и 34-годишна възраст. Администрацията на Макрон се надява да избегне повтаряне на общата стачка от 1995 година. Тогава транспортните проблеми продължиха 3 седмици и доведоха до отхвърли на държавното управление от промяна.

От българското външно министерство предлагат на сънародниците ни във Франция да се осведомят навреме за ситуацията там, като при потребност могат да се свържат с Полоството ни в Париж.

Фредерик Даби, анализатор: Основата на казуса е неналичието на изясненост, сива зона. Хората са тревожни, тъй като държавното управление не съумява да обясни желанията си за пенсионната промяна. Пенсионната промяна ще бъде повратната точка за мандата на Макрон, тъй като това е съществена тематика за французите. А и залага на карта способността на президента да прави промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР