Франция се готви днес за пети ден на национални стачки

...
Франция се готви днес за пети ден на национални стачки
Коментари Харесай

Пети ден на национални стачки срещу пенсионната реформа във Франция

Франция се готви през днешния ден за пети ден на национални стачки и митинги против пенсионната промяна, която е от основно значение за втория мандат на президента на Франция Еманюел Макрон, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се най-новият кръг протестни дейности да не докара до толкоз проблеми, колкото предходните, като парижкото метро ще работи обикновено, а множеството учебни заведения няма да са наранени.

Стачката на железопътните чиновници обаче ще навреди съществено на високоскоростните влакове и районни услуги. Очаква се съвсем една трета от полетите на второто най-голямо летище " Орли " (Orly) да бъдат анулирани, а трафикът на районните летища също да бъде пресечен.

Предложената пенсионна промяна отприщи най-бурния спор в Националното заседание (долната камара на Народното събрание - бел.ред.), като крайният излаз е нерешителен.

Напрежението в Народното събрание е подбудено от непопулярността на промяната, целяща да усили минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, условието хората да са работили най-малко 43 години, с цел да получат цялостна пенсия, както и други ограничения, съобщи Българска телеграфна агенция.

Влиятелният профсъюз Се Же Те следи и за това, което ще се случи на 7 март, когато профсъюзите приканват за огромна стачка, която да сложи Франция на колене. Синдикатът се надява да получи поддръжка от сметосъбирачите, което може да докара до струпване на отпадък по френските улици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР