Франция съжалява за решението на Турция да промени статута на

...
Франция съжалява за решението на Турция да промени статута на
Коментари Харесай

Франция съжалява за решението на Ердоган за Света София

Франция съжалява за решението на Турция да промени статута на църквата " Света София " в Истанбул и да я трансформира в джамия. Това се споделя в изказване на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, оповестено тази заран, съобщи ТАСС.
" Франция надълбоко съжалява за решението на Турския държавен съвет, с което се трансформира статутът на музея " Света София ", и за последващият декрет на президента Реждеп Таийп Ердоган за прехвърлянето на катедралата под контрола на Департамента по религиозни въпроси ", споделя още Льо Дриан.
Първият посланик на Франция акцентира, че " сходни решения са опасност за останали фундаментални решения и дейности на Турция по отношение на светския и съвременен темперамент на страната ". " Целостта на тази религиозна, архитектурна и историческа перла, знак на свободата на религията, толерантността и многообразието, би трябвало да се поддържа като обект на ЮНЕСКО, вписан в спикъка на международното завещание. " Света София " би трябвало да продължава да бъде доказателство за многообразието на религиозното завещание, разговора и толерантността ", сподели Льо Дриан.
В петък турският президент Ердоган подписа декрет, който разрешава на мюсюлманите да правят мсюлмански служби и обреди в църквата " Света София ", която бе превърната от музей в джамия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР