Франция разчита да удържи дефицита на държавния бюджет на нива

...
Франция разчита да удържи дефицита на държавния бюджет на нива
Коментари Харесай

Франция ще се стреми към дефицит от 3,2% догодина

Франция разчита да удържи недостига на държавния бюджет на равнища от 3,2% през 2019 година, макар загубите от митингите на „ жълтите жилетки “ и отстъпките, които са им направени. Това съобщи френският министър-председател Едуар Филип пред вестник „ Лез Еко “, съобщи БГНЕС.

„ Обявените от президента ограничения ще костват 10 милиарда евро. Предприемаме редица ограничения по отношение на фирмите и разноските за към 4 милиарда евро. Това би трябвало да ни разреши да запазим недостига на равнища от 3,2% през 2019 година “, сподели министър председателят.

Държавата би трябвало да спести 1-1,5 милиарда евро, държавното управление ще разиска съответните стъпки с Народното събрание. „ Нашата задача е да съкратим бюджетния недостиг до края на „ петилетката “ /президентския мандат на Еманюел Макрон – бел.ред./ “, съобщи Филип. Той добави, че поема цялата отговорност за рисковете, свързани с подобряването на финансовото състояние на Националната железопътна компания /SNCF/, което ще се извърши за сметка на бюджета.

Едуар Филип опроверга изказванията, че Франция и Италия се намират в сходно състояние по мярка на държавния дълг. „ Ние сме надалеч от концепциите, които се оферират от разнообразни представители на италианското държавно управление. Ще продължим да модернизираме страната, провеждайки промени в такива значими области, като помощта за безработни, държавната администрация и пенсиите “, посочи той.

По-рано Европейската комисия отклони показания от Италия план за бюджет като нарушаващ жестоко нормите на Европейски Съюз. Говорителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас съобщи, че Европейска комисия ще даде оценка за френския бюджет напролет. Еврокомисарят по финанси и стопански въпроси Пиер Московиси даде обещание, че Брюксел деликатно ще следи за въздействието на ограниченията, оповестени от френския президент Макрон, върху бюджетния недостиг.

На 10 декември френският президент Еманюел Макрон разгласи редица стопански ограничения, които имат за цел да удовлетворят настояванията на придвижването на „ жълтите жилетки “. Стопанинът на Елисейския замък даде обещание, че от 2019 година минималната заплата в страната ще бъде нараснала със 100 евро, а също по този начин, че изключителните часове труд няма да се таксуват с налог. Освен това всички работещи французи ще получат в края на годината бонус, който също няма да се полза с налог, а за тези, които получават по-малко от 2000 евро месечно, ще бъде анулирано повишението на пенсионния налог, въведен през тази година.

Обявените от президента на Франция Еманюел Макрон стопански ограничения ще костват сред 8 и 10 милиарда евро. Това съобщи държавният секретар Оливие Дюсо, който дава отговор за бюджетната политика. Той направи това изявление малко след изказването на президента.

От 17 ноември във Франция се организират митинги на придвижването на „ жълтите жилетки “, които се афишират против повишаването на бензина, увеличението на налозите и повишаването на живота. Протестите са съпроводени от конфликти с полицията и вълнения. Въпреки направените отстъпки от страна на френското държавно управление митингите не утихват.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР