Франция провежда днес парламентарни избори. Те са в два тура,

...
Франция провежда днес парламентарни избори. Те са в два тура,
Коментари Харесай

Франция провежда парламентарни избори

Франция организира през днешния ден парламентарни избори . Те са в два тура, като първият е през днешния ден, а вторият - на 19 юни.

6293 са претендентите за 577-те места в Народното събрание.

Форматът на новия парламент ще стане явен едвам след втория тур.

Вотът е значим тест за президента Еманюел Макрон, който желаят да повтори триумфа на президентските избори през април, когато победи крайнодясната Марин льо Пен, с цел да си обезпечи втори петгодишен мандат.

Макрон и центристкият алианс би трябвало да завоюват 289 места, с цел да резервира общото болшинство. Ако това стане, той ще може да продължи да ръководи както преди и да ползва своята стратегия за промени, изключително във връзка с пенсиите.

Поражението може да докара до коалиция с десни партии и нежелано разбъркване на кабинета единствено седмици откакто промяната на държавното управление докара Елизабет Борн до премиерския пост.
 Макрон не е сигурен победител и на парламентарния избор, съгласно изследванията
Макрон не е сигурен победител и на парламентарния избор, съгласно изследванията

Трудно ще завоюва безусловно болшинство

Най-значимото предизвикателство за Макрон идва от левия алианс към Жан-Люк Меленшон - социалистите, зелените и комунистите.

Победата му, колкото и да е малко евентуална, може да докара до " взаимно общуване ", в което министър председателят и президентът произлизат от разнообразни фракции.

Меленшон - който ясно изрази упоритостта си да стане министър-председател - ще провали проекта на президента за повишение на възрастта за пенсиониране до 65 години.

Проучване на публичното мнение в четвъртък сподели 28 % за левите в първия тур.

Избирателната интензивност на парламентарните избори нормално е доста по-ниска, в сравнение с за президентските, а изборната интензивност в неделя може да доближи до 46 %.

Това обаче може да играе в ръцете на президента, като се има поради, че той е известен измежду хората над 60-те - групата, която най-вероятно към момента счита гласуването като обвързване и затова ще се насочи към урните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР