Франция проучва възможностите за премахване на възрастовите ограничения за кандидатите

...
Франция проучва възможностите за премахване на възрастовите ограничения за кандидатите
Коментари Харесай

Променят изискванията за шеф на МВФ заради кандидатурата на Кристалина Георгиева

Франция изследва опциите за унищожаване на възрастовите ограничавания за претендентите за началник на Международният валутен фонд. Според "Файненшъл таймс " сходна промяна ще разчисти пътя на Кристалина Георгиева за позицията. Изданието споделя, че Георгиева е компромисен вид на Европейски Съюз за поста.

По време на среща на финансовите министри от Г-7 името на Кристалина Георгиева е било упоменато от френския финансови министър Бруно льо Мер. Тогава е станало ясно, че сегашният устав блокира номинацията ѝ заради възрастови несъответствия. Според разпоредбите на МВФ ръководещият шеф би трябвало да бъде под 65 години и не може да ръководи МВФ след навършване на 70 години. Тези разпореждания блокират възможна кандидатура на 65-годишната Кристалина Георгиева, както и на Марио Драги (71 г.) - сегашен президент на Европейската централна банка.

Без да се обвързват с номинация на Георгиева, френски публични лица са предложили тези правила да бъдат изменени. Ако предложенията на Париж срещнат поддръжка, те може да бъдат гласувани от борда на МВФ още през идната седмица.

Засега френските публични лица настояват, че финансовият министър Бруно льо Мер няма любимец за позицията и ще поеме ролята на координатор по процедурата. Досега за главен кандидат се смяташе някогашният началник на еврогрупата Йерун Дайселблум, само че става известно, че номинацията му не е утвърдена от Рим и други южноевропейски столици. Ръководителят на централната банка на Англия Марк Карни се е затруднил да събере поддръжка на Европейски Съюз и съгласно изданието е останал отвън конкуренцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР