Франция призова хората, останали без работа заради създадената от коронавируса

...
Франция призова хората, останали без работа заради създадената от коронавируса
Коментари Харесай

Франция призова останалите без работа заради коронавируса да помагат в земеделието

Франция прикани хората, останали без работа поради основаната от ковид рецесия, да оказват помощ на фермерите със събирането на плодове и зеленчуци, които в противоположен случай ще изгният поради неналичието на сезонни служащи, съобщи " Ройтерс ".

Фермерите предвиждат дефицит на към 200 хиляди служащи на национално равнище, защото наложените ограничавания по границите в опит да се спре разпространяването на ковид затрудняват набирането на хора отвън Франция. Това основава риск ягоди, аспержи и други да изгният по полетата.

Предвид че рецепционисти в хотели, сервитьори в заведения за хранене, фризьори и доста други останаха без работа поради невижданата обсада, министърът на земеделието Дидие Гийом насочи апел към, по думите му, " армията в сянка ".

" Казвам им: присъединете се към великата войска на френските земеделци. Присъединете се към тези, които ни оказват помощ да ядем по чист, здравословен и резистентен метод ", добави той,

Миналата седмица Европейският съюз затвори външните си граници за чужденци за интервал от 30 дни, а Франция, Испания, Германия, Полша и Австрия, наред с други страни, стегнаха контрола по границите си.

Две трети от сезонните служащи във Франция са чужденци, споделят аграрни синдикати, и идват от страни в Централна и Източна Европа, както и от Тунис и Мароко.

Кристин Ламбер, началник на най-големия френски фермерски профсъюз FNSEA, съобщи, че секторът се нуждае от 45 хиляди служащи през март и от 80 хиляди през април и през май. " Заради затварянето на шенгенските граници, само че и поради ограничението на придвижването в Европа поляците и румънците, които нормално идват, няма да го създадат ", показва тя.

За опасенията на Шотландия и Германия, че ще останат без сезонни служащи, четете тук и тук.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (975)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР