Франция привлече осем партньори от ЕС в европейска група за

...
Франция привлече осем партньори от ЕС в европейска група за
Коментари Харесай

Девет европейски държави създават група за военна намеса, която да допълва НАТО

Франция притегли осем сътрудници от Европейски Съюз в европейска група за военна интервенция, която да може в къси периоди да извършва военна интервенция, евакуация в страна с боен спор или помощ при злополучие, предадоха организациите " Франс прес " и " Ройтерс ".

Целта е да се реагира на рецесии наоколо до границите на Европа без НАТО или Съединени американски щати. Един от участниците в Инициативата за европейска интервенция (ИЕН) е Англия. Париж се пробва да задържи Лондон зает в европейската защита и след Брекзит.

" Искаме да развием съдействие сред страни с политическа воля и боен потенциал за интервенция при нужда, когато решат това, при разнообразни сюжети, освен военни, а и цивилни ", изясни френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли след подписването на писмо за планове от деветте страни участнички в самодейността на гала в Люксембург, където имаше среща на министрите на защитата на Европейски Съюз.

В самодейността с изключение на Франция вземат участие Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Португалия, Испания и Англия. По-рано Италия също бе дала единодушие, само че новото ѝ държавно управление се нуждае от малко време да изследва всички разновидности, изясни Парли и увери, че въпросът е по-скоро фиктивен, в сравнение с всъщност.

Инициативата е отворена и за други страни. " Целта е да обединим всички страни, които извършват двойното изискване за боен потенциал и политическа воля за дейна интервенция ", посочи френският министър.

Германският министър на защитата Урсула фон дер Лайен дефинира френската самодейност като " конгрес " и настоя, че е належащо ИЕН " да бъде колкото се може по-тясно обвързвана с европейската защита, тъй като въоръжените ни сили вземат участие или в НАТО, или в Европейски Съюз, от време на време в силите на Организация на обединените нации или в антитерористични обединения ".

Целта на ИЕН е да добавя НАТО. Така Европа съответно способства към желаното от президента Тръмп положително действие на алианса, съобщи Парли.

" Предвид вероятните подозрения (за ангажимент на Съединени американски щати в Европа) европейците би трябвало да са мощни и все по-способни да обезпечават своята отбрана и суверенитет ", добави френската министърка на въоръжените сили.

Въпреки някои безпокойства, че новата военна група може да се дублира с европейски отбранителни начинания, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства самодейността, която бе препоръчана през септември от френския президент Еманюел Макрон. Столтенберг съобщи, че това ще е потребно за модернизиране на европейските въоръжени сили и способността им за по-бърза реакция.

Парли увери, че ИЕН ще обслужва лансираната през декември от Европейски Съюз отбранителна конструкция, известна като Постоянно структурирано съдействие (ПСС), а няма да я дублира.

Целта на ПСС е да се развиват отбранителните качества и да се влага в взаимни планове. На срещата си в Люксембург през днешния ден министрите на защитата на Европейски Съюз утвърдиха разпоредбите на работа на ПСС, което ще бъде подкрепено от многомилиарден европейски защитителен фонд от 2021 година Англия няма да прави вноски в него, защото напуща Европейски Съюз през март следващата година, само че Лондон се надява да взе участие в някои отбранителни планове като страна нечлен на Европейски Съюз.

Също през днешния ден бе решено Испания да поеме от Англия командването на военноморската задача на Европейски Съюз за битка със сомалийски пирати край Африканския рог от 30 март 2019 година, ден след настъпването на Брекзит. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР