Франция предприема значителни стъпки да се позиционира като европейски център

...
Франция предприема значителни стъпки да се позиционира като европейски център
Коментари Харесай

Макрон: Франция възнамерява да стане център на ИИ в Европа

Франция подхваща обилни стъпки да се нарежда като европейски център за изкуствен интелект, хвърляйки старания в бързо разрастващата се и необятно рекламирана технология.


" Мисля, че сме номер едно в региона на изкуствения разсъдък в континентална Европа и би трябвало да ускорим темпото ", съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление за Си Ен Би Си.

Държавите се стремят да се нареждат като центрове на ИИ, защото технологията се преглежда като революционна и по тази причина е от стратегическо значение за държавните управления по света. ИИ се преглежда като фактор, който оказва въздействие върху браншове от финансите до опазването на здравето, само че също по този начин попада в центъра на по-широката софтуерна борба, която се води сред Китай и Съединени американски щати.

Мнението за изкуствения разсъдък беше частично провокирано от вирусния темперамент на чатбота ChatGPT на американската компания OpenAI.

На годишната софтуерна конференция Viva Tech във Франция ИИ беше фразата, която всички използваха - от започващи компании до одобрени софтуерни компании, както и компании от най-различни браншове като козметиката и банковото дело. На събитието участваха Макрон, френският министър на финансите Бруно Льо Мер и министърът на цифровите технологии Жан-Ноел Баро, като по този метод държавното управление поддържа софтуерния подтик на Франция.

" Ще влагаме като луди в образованието и научните проучвания ", сподели Макрон пред Си Ен Би Си, като добави, че Франция е в добра позиция в региона на изкуствения разсъдък с помощта на достъпа си до гении и стартъпи, които се образуват към технологията.

Въпреки че по доста индикатори Съединени американски щати се считат за водач в региона на ИИ, Франция се надява да ги настигне.

" Повярвайте ми, ясно е, че Съединени американски щати са номер едно, по основателна причина, тъй като това е голям вътрешен пазар... Искам ясно да преодолеем разликата и да влагаме доста повече, да развиваме доста повече и да ускоряваме доста повече ", сподели Макрон.

Амбициите на Париж се сблъскват със мощна конкуренция даже в границите на Европейския съюз.

" Франция несъмнено има късмет да бъде водач в Европа, само че е изправена пред мощна конкуренция от страна на Германия и Англия ", съобщи за Си Ен Би Си Антон Дабура, съдиректор на Института за обезпечена автономност " Джонс Хопкинс ".


Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак през миналата седмица направи своята поръчка Англия да се трансформира в световен център на изкуствения разсъдък.


Дабура съобщи, че с цел да успее Франция, тя ще би трябвало да " употребява ИИ, с цел да надгради икономическите области, в които към този момент е мощна ", като да вземем за пример производството и фармацевтиката.

" Сега е основен миг за стратегическо набелязване на съответни области с ясно изразена подготвеност и съществени вложения в ИИ, с цел да се построи преимущество ", сподели Дабура.

Френски компании за изкуствен интелект във фокуса на вниманието

Понастоящем американските компании преобладават в диалозите за ИИ, като имена като Microsoft, която влага в OpenAI, и производителят на чипове Nvidia остават в центъра на вниманието.

Франция няма колос в региона на изкуствения разсъдък като Съединени американски щати, само че съгласно Макрон желае да сътвори двама или трима " огромни световни играчи " в тази технология.

Подчертавайки капацитета и известността на разработките в региона на изкуствения разсъдък, четириседмичният френски стартъп Mistral AI набра 105 млн. евро за финансиране на компанията. Редица други локални стартъпи демонстрираха своите артикули на Viva Tech.

Глобално контролиране на изкуствения разсъдък във фокуса на вниманието

Част от устрема на Франция да се трансформира в център на изкуствения разсъдък е обвързван с регулирането на технологията.

Европейският парламент даде зелена светлина на Закона за изкуствения разсъдък на Европейски Съюз - първата по рода си широкообхватна регулация на изкуствения разсъдък. Той към момента не е закон, само че в случай че бъде признат, ще вкара учреден на риска метод към регулирането в целия Европейски Съюз.

Франция нормално е последовател на строгата регулация на технологиите, само че тя изрази противоречие с елементи от Закона за изкуствения разсъдък на Европейски Съюз, свързани с генеративния изкуствен интелект - типът технология, която е в основата на ChatGPT на OpenAI - които съгласно нея са прекомерно строги.

" Тревожа се, че през последните няколко седмици Парламентът на Европейски Съюз зае доста твърда позиция във връзка с регулирането на изкуствения разсъдък, употребявайки в прочут смисъл този закон за изкуствения разсъдък като метод да се опита да реши прекалено много проблеми едновременно ", сподели Баро, министърът на цифровите технологии на Франция, по отношение на наредбите, свързани с генеративния изкуствен интелект.

Франция желае световна регулация на изкуствения разсъдък, която се надява да реализира посредством групата Г-7, включваща Съединени американски щати и Англия, както и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

" От моя позиция мисля, че в действителност се нуждаем от правилник и всички участници, даже и американските, са съгласни с това. Мисля, че се нуждаем от световна регулация ", сподели Макрон.

Съединени американски щати като противник

Франция гледа на Съединени американски щати по едно и също време като на противник и съдружник. Френските и европейските компании ще се опитат да се конкурират с американските колоси като Microsoft и Гугъл, само че за всевъзможен тип световна регулация е належащо единодушието на Вашингтон.

" Конкуренцията постоянно е нещо хубаво. Така че имаме доста тясно съдействие със Съединени американски щати, само че също по този начин желаеме да получим достъп до личния си изкуствен интелект и компании. Затова считам, че съществуването на почтена конкуренция сред Съединени американски щати и Европа, както и съдействие във връзка с някои основни устройства, е положително за Съединени американски щати и за Европа ", съобщи френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

" По отношение на регулирането също считам, че е безусловно належащо да се организира задълбочена полемика с американските управляващи за най-хубавия метод за контролиране на изкуствения разсъдък. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР