Франция предложи план за изтегляне на Хизбула“ от границата с

...
Франция предложи план за изтегляне на Хизбула“ от границата с
Коментари Харесай

Франция предложи план за изтегляне на „Хизбула“ от границата с Израел

Франция предложи проект за евакуиране на „ Хизбула “ от границата с Израел. Дипломатите от Париж са изпратили документално предложение до Бейрут. То е ориентирано към преустановяване на военните дейности с Израел и споразумяване на противоречивата граница сред Ливан и Израел. Това демонстрира документ, видян от „ Ройтерс “. В него се приканват бойци, в това число елитната част на Хизбула, да се отдръпват на 10 км от границата.

Планът има за цел
да приключи сраженията сред подкрепяната от Иран Хизбула и Израел
на границата. Военните дейности се водят паралелно с войната в Газа и подхранват опасенията за разрушителна, тотална борба.

Документът, първото документално предложение, обещано на Бейрут след седмици западно ходатайство, е занесен на високопоставени ливански държавни чиновници, в това число премиера Наджиб Микати, от френския външен министър Стефан Сежурне предходната седмица, споделиха четирима високопоставени ливански и трима френски чиновници.

Той показва като цел попречване на спор, „ който рискува да излезе отвън надзор “ и налагане на „ вероятно преустановяване на огъня, когато изискванията са подобаващи “ и в последна сметка планува договаряния за
обрисуване на противоречивата сухопътна граница сред Ливан и Израел.
„ Хизбула “ отхвърля публично договарянията за деескалация, до момента в който войната в Газа завърши, позиция, повторена от политик от „ Хизбула “ в отговор на въпроси на организацията. Докато някои детайлности за сходни посреднически старания на американския делегат за Близкия изток Амос Хохстийн се популяризират през последните седмици, цялостните детайлности за френското документално предложение, предадено на Ливан, не са били докладвани до момента.

Предложението напомня помирение, което постави завършек на войната сред „ Хизбула “ и Израел през 1996 година, както и резолюция 1701 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която постави завършек на войната от 2006 година В документа се обрисуват три стъпки за 10 дни.
Първа стъпка: двете страни ще преустановят военните интервенции.
Втора стъпка: в границите на три дни ще има евакуиране на ливанските бойни сили (това включва и елитните бойци „ Радуан “ на „ Хизбула “) на най-малко 10 км северно от границата и Ливан ще стартира разполагането на бойци на юг. Израел ще спре полетите над ливанска територия. Трета стъпка: в границите на 10 дни Ливан и Израел ще възобновят договарянията за делимитиране на сухопътната граница „ последователно “ и с поддръжката на мироопазващите сили на Организация на обединените нации UNIFIL.

Те също по този начин ще вземат участие в договаряния по пътна карта, с цел да се подсигурява основаването на зона, свободна от всевъзможни недържавни въоръжени групировки сред границата и река Литани.
До 15 хиляди бойци от ливанската войска ще бъдат ситуирани
в граничния регион на Южен Ливан, политическа цитадела на „ Хизбула “, където бойците на групировката се сливат с обществото в спокойни времена.

Един от въпросите за решение е финансирането на ливанската войска, мощно отслабена от тежката финансова рецесия в Ливан. Предложението приканва за интернационалните старания за поддръжка на разполагането на ливанската войска с „ финансиране, съоръжение, образование “. То също по този начин приканва за „ социално-икономическо развиване на Южен Ливан “.

Ако има евакуиране според френския проект, то ще е по-малко амбициозно от плануваното в
резолюцията на Организация на обединените нации от 2006 година евакуиране до ливанската река Литани (30 км),
поставило завършек на тогавашната война сред Израел и „ Хизбула “. То в същото време ще подсигурява, че ракетите няма да доближават села в Северен Израел.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР