Франция покори за втори път в своята история най-високия връх

...
Франция покори за втори път в своята история най-високия връх
Коментари Харесай

Мондиал 2018: Прагматичната Франция си взе своето, Хърватия плени сърцата

Франция покори за повторно в своята история най-високия връх във футбола - Световното състезание. Това надали е чак такава изненада поради цялостния със звезди отбор на „ петлите “, който единствено преди две години игра край на Европейското състезание. В Русия отборът на Дидие Дешан сподели това, което другите огромни тимове не съумяха – прагматизъм, изключителна тактическа дисциплинираност и умеене да оползотворяваш възможностите си. Именно това бяха и главните предпоставки за втория успех на петлите след 1998 година.

Още в груповата фаза Дешан и компания демонстрираха, че няма да търсят блясъка, а единствено това, което им е належащо. Трудната победа с 2:1 над Австралия бе последвана от най-малък триумф с 1:0 над Перу. Именно обаче в мача с южноамериканците, и по-конкретно през първото полувреме, се видя голямата класа и капацитет, с който разполагат „ петлите “. Погба, Гризман, Жиру и Мбапе бяха просто неудържими в офанзива и само шансът покри перуанците да се отдръпват на отмора със единствено гол пасив. През второто полувреме обаче Дешан върна своя тим в задни позиции и с изключение на, че това можеше да му коства успеха, му навлече и съществени рецензии от страна на френските медии. Това обаче явно не го тормози изключително – „ Ако очаквате резултати от сорта на 5:0, по-добре не гледайте мачовете от Световното, съобщи Дешан след дуела. Неговият прагматизъм се потвърди в цялостна степен при нулевото тъждество с Дания в последния кръг, което узакони първото място на „ петлите “ в групата.

В елиминационната фаза Франция още веднъж бе тъкмо толкоз добра, колкото й бе нужно. Победата с 4:3 над Аржентина, въпреки и резултатът да приказва друго, бе изцяло резонна. На четвъртфиналите „ сините “ се изправиха против коравия тим на Уругвай, който обаче бе без една от огромните си звезди в лицето на Единсон Кавани. Неговата липса се усети съществено и това наклони везните съществено в интерес на „ петлите “, които пребориха противника след попадения на Рафаел Варан и Антоан Гризман.

Последва огромният конфликт на полуфиналите против извънредно надарения тим на Белгия, който преди малко бе отстранил огромния любимец Бразилия. Франция обаче излезе победител и в този дуел след „ шампионско “ 1:0 след гол на Самюел Умтити при едно центриране от корнер.

На финала на „ Лужники “ селекцията на Дешан трябваше да се изправи против ненапълно неочакван противник – Хърватия. С показаното в Русия обаче сигурно „ шахматистите “ са завладели сърцата на милиони футболни почитатели по целия свят. Техниката на Модрич и Ракитич, борбеността и головият инстинкт на Манджукич и Перишич, рутината и спокойствието на Ханданович и емоционалността на Върсалко и Вида – всичко това, примесено с тактическите решения на 51-годишния Златко Далич, изведоха хърватите до най-големия триумф във футболната история на страната. Предишното им най-хубаво достижение по подигравка на ориста бе точно на Световното състезание във Франция през 1998 година, дебютно за тях, където финишираха с бронзовите медали. И тогава, както и в този момент, точно французите им лишиха опцията да се допрян до международния връх, елиминирайки ги на полуфинала след триумф с 2:1.

Със сигурност вчерашния край също ще остави горчив привкус у доста хървати, които в последния месец съприживяваха триумфите на своите любимци в Русия. Загубата в сходен мач постоянно боли, без значение дали си дребна страна от Балканите или международна футболна мощ. Едно е несъмнено – цяла Хърватия може и би трябвало да се гордее с постигнатото. Все отново единствено 13 тима са достигали до финала на Световните шампионати.

Футболът не се завърна вкъщи

Но за първи път от доста време насам британският народен тим накара Англия да има вяра и да се гордее. След доста години на разочарования, поднасяни от „ златното потомство “ на отбора, включващо Дейвид Бекъм, Франк Лампард, Стивън Джерард, Уейн Рууни, Рио Фърдинанд и доста други звезди, в този момент непретенциозният, само че обединен тим на симпатичния Гарет Саутгейт надмина всички упования. „ Трите лъва “ се възползваха от положителния чоп, с цел да стигнат до полуфиналите на Световно състезание за първи път от 1990-та година и да накарат островът да се тресе от неспокойствие и очаквания.

Все отново, някак обичайно, историята за Англия завърши с отчаяние, откакто отборът изпусна преднината против Хърватия и загуби след продължения на полуфиналите. Родината на футбола обаче може да гледа самоуверено към бъдещето, защото тимът е цялостен с млади и надарени футболисти, водени от голмайстора на Мондиал 2018 Хари Кейн, който приключи шампионата с шест гола.

Златното потомство на Белгия за момента е бронзово

След неосъществените огромни упования на Мондиал 2014 и Евро 2016, този път цялостният със звезди от международна големина отбор на Белгия се показа на доста равнище и приключи на трето място в Русия. Водени от испанско-френския тандем Роберто Маринес/Тиери Анри, „ алените дяволи “ демонстрираха най-атрактивния футбол на Световното състезание и записаха пет следващи победи, в това число над огромния любимец Бразилия, преди да бъдат спрени от извънредно прагматичната и зряла игра на Франция. Еден Азар, Кевин де Бройне и Ромелу Лукаку обаче занапред навлизат в най-силните си години и няма никакво подозрение, че на Евро 2020 и Мондиал 2022 пред тима ще има една-единствена цел – шампионския трофей.

Няма Ибра, има празненство

Периодът на най-голямата звезда в историята на шведския футбол Златан Ибрахимович не бе сполучлив за националния тим. Ибра приключи кариерата си със 116 мача и 62 гола за „ тре кронур “, само че без нито едно запаметяващо се показване на огромен конгрес. Изненадващо (а може би за някои не) незабавно след отказването на Ибрахимович от националния тим последва и най-силният интервал на отбора от Световното състезание в Съединени американски щати през 1994-та година. Сплотеният отбор на Яне Андерсон остави зад себе си Холандия (и България впрочем) в квалификационната група, след което разруши сърцата на Ботуша, побеждавайки Италия в баражите за Мондиал 2018, а в Русия не се уплаши от Германия и Мексико, с цел да завоюва безапелационно своята група. Шведите не стопираха до такава степен и надделяха костеливия отбор на Швейцария в осминафиналите, с цел да намерят място измежду най-хубавите осем на шампионата, където бяха спрени от Англия. Донякъде иронично, единственото, което липсваше, на Швеция като че ли беше класен нападател, откакто Маркус Берг се отличи с доста битка и безспорна беззащитност пред гола.

Провалът на огромните

Откъде да стартираме? Германия не се опази от проклятието на международните първенци и отпадна още в груповата фаза след загуби от Мексико и Южна Корея, като по този метод за четвърти път в последните пет Мондиала носителят на трофея не стигна даже до етапа на елиминациите. Тимът на Йоаким Льов непроменяемо бе в топ 4 на шест следващи огромни форума и се гордееше със своето неизменност и темперамент, само че нищо от това не се видя по терените в Русия, а несъмнено липсваше и качество в играта на Бундестима. Съвсем по немски, страната преодоля футболната покруса за една нощ и по-късно бе оповестено, че Льов ще резервира поста си за идващите четири години, с цел да се погрижи за плавната промяна на поколенията, която е повече от нужна.

Далеч не толкоз умерено одобриха слабото показване на националния тим в Аржентина. Още след равенството в откриващия мач с Исландия, Лео Меси и компания бяха смазани от рецензии вкъщи, като най-сериозно го отнесе селекционерът Хорхе Сампаоли. Започна да се написа, че никой в отбора не почита Сампаоли и той няма думата за нищо, като съставът се избира от Меси. На терена нещата се утежниха – унизителното 0:3 от Хърватия бе ненапълно поправено с измъчена победа на Нигерия, с цел да се стигне до най-логичното – загуба на осминафиналите от Франция, като резултатът 3:4 несъмнено е доста благоразположен за южноамериканците. Все още не е оповестено публично, само че съгласно мнозина това ще е краят на ерата Меси за аржентинския народен тим. Петкратният притежател на Златната топка по този начин и не съумя да завоюва трофей с родината си след два изгубени финала на Копа Америка и един на Световното състезание в Бразилия преди четири години.

Кое ли е най-глупавото нещо, което можеш да направиш преди старта на Световното? Трудно е да се каже, само че един ден преди началото на шампионата да уволниш треньора на отбора, който е записал 16 победи и четири равенства в първите си 20 мача отпред на тима, сигурно е претендент за този приз. Дните преди старта на Мондиала бяха същинска злополука за Испания. На 12 юни Реал Мадрид разгласи, че Хулен Лопетеги ще застане отпред на отбора след края на Световното състезание, а в следствие стана ясно, че Испанската футболна федерация е била известена за това „ пет минути преди формалното известие “. Президентът на федерацията Луис Рубиалес реши да сложи личната си горделивост пред ползите на страната и в деня преди откриващия мач уволни Лопетеги, заменяйки го със спортния шеф Фернандо Йеро. Резултатът за спряганият за любимец за купата отбор на Испания не бе неочакван – една измъчена победа над Иран в груповата фаза и отпадане след дузпи от домакина Русия на осминафиналите. След две отпадания на осминафинали и едно в груповата фаза на последните три шампионата, се зароди въпросът – свърши ли златната епоха на испанския народен тим.

Стигаме и до Бразилия. За всеки различен тим да стигнеш до четвъртфинал и да загубиш от този тим на Белгия не би било считано за неуспех, само че не и за Бразилия. Селесао бе абсолютният любимец за купата в Русия, само че през цялото време не сподели футбола, който всички чакаха от отбора. Равенството с Швейцария и измъчената победа над Коста Рика в първите два мача загатнаха, че нещо в състава на Тите куца и това се удостовери в дуела с Белгия. Звездата Неймар, може би не изцяло възобновен от интервенция на глезена, не съумя да бъде водачът, който всички чакаха и през множеството време бе само обект на насмешки поради пресилените си реакции след нарушавания. Крайният резултат е един – когато стартира Мондиал 2022, Бразилия няма да е печелил международната купа от 20 години. Едно е несъмнено – без значение кои са в състава и кой е треньорът, Бразилия ще е най-големият любимец за купата при започване на идващото международно състезание, по този начин както е преди всяко. Името и именитият жълт екип задължават.

Свят на технологии

Системата за Видео асистент-рефер (ВАР) имаше извънредно доста съперници преди началото на Мондиал 2018. Ще продължи да има и след края му, само че може би една концепция по-малко. Употребата на ВАР на Световното състезание бе в огромна степен точна и не бавеше прекалено много играта, каквито терзания имаше. Видео повторенията помогнаха, с цел да се преразгледат няколко явно грени решения, които щяха да ощетят даден тим и мнозина трябваше да признаят, че играта става по-справедлива с използването с тази система. На процедура, след изиграването на 64 мача, съвсем всички с извънреден заряд, в един мач може да се каже, че даден тим сигурно бе ощетен – отборът на Сърбия поради неотсъдената дузпа за нарушаване против Александър Митрович в дуела с Швейцария. След снощния край съществени подозрения породи и отсъдената дузпа в интерес на Франция. В 34-ата минута, при резултат 1:1, основният съдия на срещата Нестор Питана отсъди дузпа в интерес на Франция за игра с ръка на Иван Перишич. Решението на аржентинския рефер бе доста противоречиво и пристигна след разглеждане на видеоповторения на обстановката. Че топката удари ръката на Перишич е ясно, само че тук идва моментът за персоналното пояснение на арбитъра, който в началото не сподели бялата точка. При всички положения този миг от финала ще се дискутира дълго, защото значително наклони съществени везните в интерес на „ петлите “.

Приоритетите на ФИФА

Машината за пари ФИФА има своите правила и ги съблюдава прецизно. Глоба за издигането на неонацистки банер от съветските почитатели – 8500 евро санкция. Глоба за хомофобски викания от последователи на Мексико – отново толкоз. Глоба за забранен спонсор на чорапите на играчи от Швеция – 60 хиляди евро. Глоба за използването на напитка, която не измежду формалните спонсори, от играчи на Хърватия – 60 хиляди, апелирам. Както от ФИФА постоянно повтарят мотото си – „ нулева приемливост към дискриминирането “.

Да разсееш подозренията

Мнозина чакаха Русия да се провали като хазаин на Световно състезание, значително твърдяха, че това ще е най-лошият Мондиал в историята и надали не предвиждаха някакъв апокалипсис от хулигански прояви, билетни измами, кални терени, расизъм, сексизъм, джебчийство и какво ли още не? Русия обаче се оправи съвършено като хазаин и потвърди, че може да приема спортни конгреси от най-голяма големина. Да, имаше празни места по стадионите на много от мачовете, само че на процедура всички посетители на страната от целия свят показаха възхищението си от добре проведеното събитие, за разлика от Мондиал 2014 в Бразилия. / Екип на БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР