Франция, подкрепяна от САЩ, планира спиране на частното финансиране за

...
Франция, подкрепяна от САЩ, планира спиране на частното финансиране за
Коментари Харесай

САЩ и Франция планират да спрат частното финансиране на ТЕЦ-ове

Франция, подкрепяна от Съединени американски щати, възнамерява прекъсване на частното финансиране за основани на въглища електроцентрали. Очаква се предлагането да пристигна по време на идната климатична конференция на Организация на обединените нации, разкриват пред Ройтерс трима източници, осведомени с разискванията.

Планът, който е бил обявен на Индия по-рано този месец, ще задълбочи раздялите на срещата на върха COP28 в Дубай, която ще се организира от 30 ноември до 12 декември. Индия и Китай се опълчват на всеки опит за блокиране на строителството на въглищни електроцентрали за техните гладни за сила стопански системи.

Източник в Европа, осведомен с проекта, сподели, че задачата е да се спре частното финансиране за въглищна сила и че това ще е главен приоритет за френския президент Еманюел Макрон по време на COP28. Тази мярка се преглежда като решаваща опция за по-бързото ограничение на световното стопляне, добавя Нова тв. 

Предложението планува Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да дефинира стандарти за излизане от въглищата за частни финансови компании, чието финансиране може да бъде проследено от регулатори, рейтингови организации и неправителствени организации, споделиха двамата индийски чиновници.

Около 490 гигавата нов въглищен потенциал, почти еднакъв на 1/5 от съществуващия световен, е плануван или в развой на създаване, най-много в Индия и Китай, споделиха чиновници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР