Франция почита паметта на 17-е жертви на терористичните атаки през

...
Франция почита паметта на 17-е жертви на терористичните атаки през
Коментари Харесай

​Франция почита паметта на жертвите от терористичните атаки през 2015 г.

Франция уважава паметта на 17-е жертви на терористичните офанзиви през януари 2015 година. Нападенията започнаха със пукотевица в редакцията на сатиричното списание " Шарли Ебдо ". " Ислямска страна " пое отговорност за нея, изданието продължава да се охранява.

 © Българска телеграфна агенция
Френският президент Еманюел Макрон, брачната половинка му Брижит, кметът на Париж Ан Идалго, някогашният министър председател Манюел Валс и сегашни министри уважиха паметта на 17-е жертви на атентатите в Париж от 7,8 и 9 януари 2015 година Желанието на околните на убитите да няма речи беше почетено. На лобните места пред редакцията на " Шарли Ебдо " и пред хранителен магазин прозвуча единствено Марсилезата.

Терористите, братя Куаши и Амеди Кулибали, всички родени във Франция, бяха убити от силите на реда.



3 години по-късно " Шарли Ебдо ", атакуван поради подигравка на пророка Мохамед, продължава да се охранява.Това коства сред милион и милион и половина евро на година. Държавата заплаща за персоналната защита на някои публицисти, само че не и за целия екип или за офисите. Директорът Рис споделя, че с цел да оправят, би трябвало да продават по 15 000 бройки на седмица.
Кристоф Делоар, ген. секретар на " Репортери без граници ": Парите от всеки втори продаден брой на Шарли отиват за сигурността на изданието.Това може да заплаши икономическото му оцеляване.
Веднага след офанзивите, списанието продаде 7 милиона бройки и това му донесе цяло положение.

На 11 януари 2015 година, над 4 милиона души дефилираха в огромните градове на Франция с посланието " Аз съм Шарли ", в символ на взаимност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР