Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от

...
Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от
Коментари Харесай

Die Welt: Франция с предложение за намаляване на зависимостта на ЕС от НАТО

Франция възнамерява да предложи съществени промени в онази част от Вашингтонския контракт, в която се дефинират отговорностите по оказване на военна помощ, оповестява немският народен всекидневник Die Welt, представен от Агенция " Фокус ".
По-специално Париж счита, че всяка страна от Европейския съюз, която даже не е член на НАТО, би трябвало да получи помощ от Алианса при положение на нахлуване против територията й. Това важи и за страни като Швеция и Финландия, които не са част от отбранителния съюз на Запада. Освен това европейските страни би трябвало да получават военна помощ, даже в случай че Съединени американски щати или Турция постановат несъгласие и с това попречват активирането на клаузата за групова сигурност.
Новината идва на фона на терзанията на Естония, че НАТО няма да я отбрани в сллучай на нахлуване. На 20 ноември естонският министър на вътрешните работи Март Хелме съобщи, че има подозрения дали НАТО би защитила страната при вероятно нахлуване от страна на Русия. Пред финландски медии Хелме е оповестил, че Естония, дружно с другите балтийски страни и Финландия, работи върху " проект Б " за териториална защита, който планува засилено съдействие с Германия и Съединени американски щати.
Целта на Франция е страните-членки на Общността да допринесат за отбранителния потенциал на Европейски Съюз и да го създадат по-малко подвластен от НАТО. Именно заради тази причина в Париж приготвят оферти за промени във Вашингтонския контракт.
" Франция, наред с други неща, споделя, че европейците би трябвало да са подготвени да подсигуряват сигурността си при изключителни обстановки ", цитира Die Welt европейски посланик, поискал анонимност.
Според френското предложение, при положение на нахлуване над някоя от страните от Европейски Съюз, Европейската работа за външни връзки би трябвало да се трансформира в самобитен център за подпомагане . Освен това всички страни от Европейски Съюз ще би трябвало да покачат равнището си на подготвеност , ако нападнатата страна се нуждае от военна или гражданска помощ. Париж предлага да се обясни в контракта на Европейски Съюз дали специфични случаи като хакерски атаки или така наречен " хибридни войни " изискват задействането на клаузата.
Според изданието Франция е възнамерявала да насочи своите оферти предходната седмица на срещата на върха на министрите на защитата на Европейски Съюз. По-късно обаче е преценено, че за разискване на предложенията е належащо и включването на министрите на външните работи на страните-членки.
Actualno.com напомня, че неотдавна френският президент Еманюел Макрон прикани Европа да ускори своите отбранителни качества, защото на НАТО към този момент не може да се разчита. Той дефинира положението на организацията като еквивалентно на " мозъчна гибел ". Още от неговоти изказване при започване на ноември можете да прочетете ТУК.  Като причина френският президент уточни в изявление за „ Икономист “, че военното навлизане на Турция в Сирия и непредсказуемостта на Съединени американски щати при президента Доналд Тръмп са признаци за неуспех на стратегическото мислене в НАТО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР