Франция обясни на своите колеги от ЕС, че е против

...
Франция обясни на своите колеги от ЕС, че е против
Коментари Харесай

Франция още не иска Македония и Албания в ЕС, блокът си има и други проблеми

Франция изясни на своите сътрудници от Европейски Съюз, че е срещу започването на договаряния за участие със Северна Македония и Албания към този момент, разясняват пред " Ройтерс " дипломатически източници, хвърляйки сянка върху упоритостта на страните да се интегрират със Запада.

Повече от половината от 28-те държави-членки на Европейски Съюз, както и нейните висши чиновници в Брюксел, упорстват да възнаградят двете балкански страни за промените им, като се съгласят да стартират договаряния за присъединение .

Те предизвестяват, че Русия, Китай или Турция могат да се възползват от " стратегическия вакуум " в проблематичния район, в случай че Европейски Съюз не успее да поддържа осезаеми вероятности за страните там.
 Реформирането на Европейски Съюз не би трябвало да блокира разширението на Общността, уверена Меркел
Реформирането на Европейски Съюз не би трябвало да блокира разширението на Общността, уверена Меркел

Но тя добави, че процесът по присъединение към Европейски Съюз на страни от Западните Балкани е задоволително дълъг, тъй че двете задания не би трябвало да са в конфликт.

Но Париж смята, че Европейски Съюз е изправен пред прекалено много провокации сега , с цел да пусне още две страни от Балканите , район, към момента белязан от войни, водени през 90-те години и битка с престъпността и корупцията.

Според Франция, Европейски Съюз би трябвало първо да се реформира от вътрешната страна , с цел да се оправи с по-голяма активност и единение пред провокациите като изменението на климата и миграцията и че двете страни имат да извършат по-нататъшни промени , преди началото на договарянията да бъде утвърдено.

" Ние ги молим да положат спомагателни старания . Преговорите не могат да стартират през октомври 2019 година, ще би трябвало да преоценяваме обстановката някъде през 2020 година ", изяснява френски представител.

Необходимо е единогласие сред 28-те държави-членки за започване на договаряния за присъединение. Министрите на Европейски Съюз ще обсъдят въпроса още веднъж в Люксембург във вторник, преди националните водачи да се срещнат в Брюксел за среща на върха на 17 октомври.
 Със спор Народното събрание стартира дебатите за декларацията за Македония Обновена
Със спор Народното събрание стартира дебатите за декларацията за Македония

Тя беше призната с леки редакции

" Това е доста разочароващо за множеството държави-членки. Заложено е нащето доверие . Северна Македония и Албания направиха доста. Да, би трябвало да се направи още доста, само че откриването на договаряния за участие е единствено първата стъпка, процесът ще отнеме години и те ще би трябвало да изпълнят всички критерии, преди да бъдат позволени ", съобщи посланик от страна, която желае да отвори вратите на претендентите от Западните Балкани.

По информация на " Ройтерс ", Холандия и Дания също са изрично срещу кандидатурата на Албания , когато посланиците на Европейски Съюз разискаха въпроса при затворени врата в Брюксел в четвъртък, макар че холандците алармираха за евентуална еластичност по отношение на Северна Македония.

Холандският външен министър Стеф Блок съобщи, че Скопие би трябвало да одобри законодателство за основаване на самостоятелен орган на прокуратурата . " За Холандия, това би трябвало да премине, с цел да стартира договаряния за присъединение ".
 Туск в Скопие: Европейски Съюз да стартира договаряния със Северна Македония за участие
Туск в Скопие: Европейски Съюз да стартира договаряния със Северна Македония за участие

Туск повтори поддръжката си за покана Северна Македония да се причисли към Европейски Съюз по време на аудиенция в Скопие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР