Франция обвини американския президент Джо Байдън, че й е забил

...
Франция обвини американския президент Джо Байдън, че й е забил
Коментари Харесай

Франция сравни Байдън с Тръмп заради проваления исторически договор с Австралия

Франция упрекна американския президент Джо Байдън, че й е забил нож в гърба и е работил по сходство на предшественика си Доналд Тръмп откакто Париж беше отхвърлен от исторически контракт за доставка на подводници за Австралия, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати, Англия и Австралия оповестиха, че ще открият партньорство в областта на сигурността в Индийско-Тихоокеанския район, което ще помогне на Австралия да придобие нуклеарни подводници като се откаже от контракт на стойност 40 милиарда $ за приемане на френски подводници.

Това брутално, едностранно и непредвидимо решение ми припомня доста на това, което вършеше господин Тръмп, сподели френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан по радио " Франсенфо ". Ядосан и наскърбен съм. Така не се прави сред съдружници, сподели Льо Дриан.

Това е най-новият трагичен поврат в дългогодишна конкуренция сред огромните сили в корабостроенето, а мнозина наблюдаващи бяха определили тази договорка най-големия обособен контракт за износ на оръжие.

През 2016 година Австралия избра френския корабостроител " Навал груп " да построи нова флотилия от подводници на стойност 40 милиарда $, която да размени нейните подводници " Колинс ", които бяха над 20-годишни.

Само преди две седмици австралийските министри на външните работи и на защитата препотвърдиха договорката с Франция, а френският президент Еманюел Макрон прокламира десетилетия на бъдещо съдействие, когато през юни одобри австралийския министър председател Скот Морисън.

Това беше нож в гърба. Създадохме връзки на доверие с Австралия и това доверие беше разрушено, сподели Льо Дриан.

Френското посолство във Вашингтон заяви, че анулира планувано за през днешния ден тържествено събитие, отдадено на френско-американските връзки. Тържеството трябваше да означи 250 години от борбата при Чесапийк - решителното морско стълкновение в американската Война за самостоятелност, в което френският флот побеждава английския.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР