Франция обещава „твърд отговор“ на хомофобските скандирания на футболен мач от Лига 1

...
Френското правителство се зарече в понеделник да накаже футболни фенове,
Коментари Харесай

Френското правителство се зарече в понеделник да накаже футболни фенове, които скандираха хомофобски обиди по време на топ сблъсък от Лига 1 на стадион "Парк де Пренс" в Париж.

По време на мача в неделя между горчивите съперници Пари Сен Жермен и Марсилия групи от фенове скандираха реплики като „Марсилия са педали“ и „ще ги обесим за топките, но за съжаление те нямат“.

Скандиранията – които не изглеждаха насочени към отделни играчи или фенове – продължиха близо 15 минути, според репортер на AFP на домашния стадион на парижкия отбор.

„Невъзможно е да бъдеш глух за такива омразни и хомофобски скандирания на нашите трибуни“, каза министърът на спорта Амели Оудеа-Кастера в X, по-рано наричан Twitter.

Тя каза, че скандиранията са „съсипали купона“ на „Парк де Пренс“, домашния терен на ПСЖ, който разби Марсилия с 4-0 на през нощта.

„Уверих се, че ще последва твърд отговор“, каза министърът, добавяйки, че е призовала ПСЖ да предприеме съдебни действия срещу скандиращите фенове с оглед на изключването им от бъдещи мачове.

“ Трябва спешно да изкореним подобни скандирания от нашите стадиони“, каза тя.

Оливие Клайн, висш служител на френското правителство, натоварен с борбата срещу расизма, антисемитизма и омразата към ЛГБТ хората, каза, че е „шокиран“ от това, което каза, че са „непоносими хомофобски скандирания“ на неделния мач.

Клайн, чиято служба е прикрепена към кабинета на министър-председателя Елизабет Борн, каза, че кани Френската професионална футболна лига (LFP), както и самия ПСЖ, за да гарантират, че „санкциите са взети“.

Неговите служби също ще проучат всички възможни правни прибягване, каза Клайн, също на X.

„Няма място на стадионите“

Клайн прикачи видео към публикацията си, в което се виждат и чуват фенове на ПСЖ да скандират обидите, които очевидно са били репетирани.

Свързван с АФП в понеделник, ПСЖ заяви, че „осъжда всички форми на дискриминация, особено хомофобията, и повтаря, че те нямат място на стадиони или където и да е в обществото“.

Клубът каза, че ще засили своята „превантивна работа“ и да търсим срещи „с всички наши партньори по тази ключова тема“.

Но попитан дали наистина ще заведе правни действия, ПСЖ не отговори.

Лигата LFP междувременно отхвърли исканията на AFP за коментар, но медиите съобщават каза, че дисциплинарната комисия на органа ще разгледа случая от сряда.

Мениджърът на ПСЖ Луис Енрике, испански национал, каза след мача в неделя: „Съжалявам, но не мога да кажа дали тези скандирания са приятелски или враждебни.“< p>Играчите на ПСЖ отказаха всякакъв коментар.

Някои от тях, включително Рандал Коло Муани и Усман Дембеле, бяха заснети да скандират обиди, насочени към страната на Марсилия, докато празнуваха победата си пред най-радикалните фенове на клуба, известни като „ултрасите“ ”.

Инцидентът от неделя далеч не е изолиран, според проучване на IPSOS този месец за Federation Sportive LGBT+, асоциация, бореща се с дискриминацията в спорта.

Проучването показа, че 46 процента от запитаните казват, че самите те са виждали хомофобски или трансфобско поведение в спорта.

По-малко от половината запитани вярват, че е направено много за борба с подобни нагласи.

Миналия сезон няколко играчи от Лига 1 отказаха покана да носят отличителни знаци в цвят на дъгата на фланелките си като жест срещу хомофобията, кампания, подкрепена обаче от огромното мнозинство играчи.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР