Франция не е променила позицията си срещу започване на преговори

Франция не е променила позицията си срещу започване на преговори ...

Франция не подкрепя преговорите със Северна Македония и Албания, твърдят дипломати.Франция не е променила позицията си срещу започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване с Европейския съюз към момента.

Това твърдят дипломатически източници на "Ройтерс" седмица преди Европейският съвет да вземе решение за началото им.

Над половината от страните членки на ЕС искат започване на преговорите, което бе отложено с над година. Двете балкански държави, смятат защитниците на преговорите, не бива да остават в ръцете на неевропейски актьори (като Русия, Китай и други), а началото на преговори - което съвсем не означава присъединяване - ще ги стимулира да направят важни реформи.

Тезата на Париж обаче е, че пред Европейския съюз има твърде много предизвикателства и не е моментът за разширяване (въпреки че след началото на преговорите биха минали години преди това да се случи). Президентът Еманюел Макрон често говори за нуждата ЕС да се "самореформира", а страните кандидати да направят още реформи.

Репутацията на ЕС е заложена на карта

Представител на френските власти казва за "Ройтерс": "Още не са (изпълнили това). Молим ги да направят още реформи. Преговорите не могат да се отворят сега, трябва да преоценим ситуацията през 2020 г."

Дипломат от друга държава, която подкрепя европейския път на двете страни, обаче казва, че тази ситуация е изключително "фрустрираща" за повечето страни членки и че репутацията на съюза е заложена на карта. "Северна Македония и Албания направиха много. Да, още много трябва да се направи, но отварянето на преговори е само първата стъпка, процесът ще отнеме години и те ще трябва да изпълнят критериите, преди да бъдат допуснати."

Източници в Холандия и Дания досега се противопоставяха само на албанската кандидатура. Хага постави условие на Северна Македония да приеме окончателно отлагания месеци - заради противоборства в Скопие - закон, уреждащ дейността на прокуратурата. Тази реформа се бави заради партийни боричкания между управляващите социалдемократи и консервативната ВМРО-ДПМНЕ.

Източник: dnevnik.bg